Lleida
22/36° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

11 agost 2020

Vins de cultura?Per segons qui, els vins de cultura són els que reflecteixen la mil·lenària cultura del vi noble, i no només la potència i la tecnologia de la moda actual. La veritat és que em quedo exactament en el mateix punt d’incomprensió que abans. No sé de què es tracta aquesta cultura aplicada als vins, o millor dit aquesta frase tan poc definitòria, que poc o gairebé res em diu.

Sempre he pensat que la cultura va lligada a tots els vins des de temps immemorials. La cultura grega tenia en el vi un aliment espiritual que desenvolupava l’intel·lecte. No menys lluny d’això va quedar la classe noble o benestant romana que en els primers segles de la nostra era prenia uns imbevibles beuratges barrejats amb mel i espècies que arribaven a disfressar els desequilibris ocasionats per l’atac dels bacteris en els vins que emmagatzemaven o transportaven en gerres, exposats lliurement a les inclemències oxidatives del medi ambient, i que els convertia en agressius àcids acètics (vinagres).

Què són vins de cultura? Si els mateixos vins, siguin del Nou o del Vell Món, són la mateixa essència de la cultura. O, perquè no emprar la terminologia art, que va més enllà. Sí. Art. Encara que no tots els vins que s’elaboren van sobrats d’art. A alguns els falta recórrer un cert camí fins a tal catalogació.

Ara, els més esnobistes parlen amb la boca plena que les vinyes amb les quals s’obtenen posteriorment els mosts se’ls ha de repartir el vigor natural dels seus ceps en un nombre relativament gran de sarments llargs, que afavoreixen els raïms petits, evitant els excessos de vigor que les podes massa curtes promouen.

Aquesta és la definició de vins de cultura per a alguns entesos en la matèria. Respecto profundament als que pensen així, tot i que per a mi vi de cultura és més aviat el que en el color, olor i sabor d’aquest quedin reflectits el passat, el present i, perquè no dir-ho, el futur d’un sector que treballa incansablement en cadascuna de les zones productores per la qualitat de les seves fruites i els seus vins, tenint cura sempre que l’original personalitat del raïm no sigui modificada gens, identificant, en aquest, al mateix temps, a una terra i a uns homes que romanen, moltes vegades, en l’anonimat.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: