Lleida
16/27° C (pluja)
97% 26 km/h

19 setembre 2020

Els banquets de l'Edat MitjanaEn l’Edat Mitjana i més tard en el Renaixement d’Europa, els banquets se celebraven per part de les classes més benestants. En la gran majoria dels casos s’organitzaven com a serveis pràctics al poder. Durant la celebració es tancaven convenis, aliances i també conciliacions entre enemics. Segons ha quedat reflectit en la literatura i la filosofia, i concretament al Banquet dels diàlegs de Plató, i també en els gravats de l’època, entre ells a la representació de la necròpolis de Tarquínia, a l’antiga Grècia ja organitzaven banquets amb l’objectiu purament festiu. 

És sabut que en l’actualitat un banquet ve a ser un dinar o sopar per a l’ostentació, tant sigui privada com pública. Bàsicament, l’objectiu de qualsevol festí és reunir-se al voltant d’una taula i delectar en comú els sentits. També ve a ser una cerimònia vinculada a esdeveniments familiars, tant siguin casaments com banquets funeraris, a pesar que aquests estan avui dia en franca decadència. Al llarg de la història, han existit banquets sacrificials dedicats a l’ofrena o sacrifici d’animals com l’Hecatombe, en l’Antiga Grècia, consistent en el sacrifici religiós de cent bous o el Thysia que constituïa el cor de la major part dels rituals de l’Antiga Grècia i, igual que els altres ritus, adoptava també formes diverses, fins al punt que, en aquesta època, resultava més correcte parlar dels sacrificis. Tot i que cada vegada menys, en aquests temps encara es duen a terme banquets funeraris dedicats a compartir entre família i amics l’últim record comú del difunt.

Els romans portaven a terme d’igual manera la Saturnalia o Nadal. El banquet de noces o banquet nupcial és molt habitual en totes les cultures existents a la terra, en el qual es congreguen familiars i amics dels cònjuges per a la celebració del matrimoni. A Mèxic, quan una noia compleix els quinze anys, hi ha la tradició que l’amfitrió de la casa mostri aquest pas als familiars fen un banquet de celebració.

Els armenis, els banquets els duien a terme en petites comunitats de veïns i al voltant d’una barbacoa coneguda com a Khorovats. Al món hi ha també banquets religiosos i la seva simbologia és portar a la memòria dels assistents alguns records del passat a través del plat gastronòmic del Séder de Pésaj, important ritual jueu que se celebra a la primera nit de Pésaj, el 14 de Nissan (generalment és el mes d’abril). Amb la mateixa simbolització mística hi ha el Dziady, que és un festival eslau per commemorar als morts.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: