Lleida
20-40° C (sol)
97% 26 km/h

22 juliol 2019

Llibertat d'expressió 'online'Fa dies que volia escriure sobre la llibertat d’expressió en el món online. I com és un tema molt ampli i que pot portar molt debat, vull centrar la meva reflexió dins de l’àmbit professional. En els darrers anys hem viscut (i estem vivint) una autèntica revolució digital que està canviant radicalment la forma en la que ens comuniquem. Tenim a les nostres mans eines de comunicació digital que ens permeten fer arribar el nostre missatge a milers o milions de persones. I la majoria d’aquestes eines són gratuïtes o amb uns costos molt reduïts. A més, l’avenç dels equipaments tecnològics fa que cada cop sigui més fàcil comunicar allò que volem. De fet, Espanya és líder a nivell mundial en penetració d’smartphones, gairebé el 90% dels telèfons mòbils al nostre país ho són. 
Recentment hem vist alguns casos als mitjans d’alguns professionals que han estat acomiadats per fer determinats comentaris en el seu compte personal. Un cas recent ha estat l’acomiadament de la community manager dels Mossos d’Esquadra, la periodista Patrícia Plaja, per fer un comentari crític amb la coneguda sentència en el cas de La Manada. I com aquest cas, ben sovint ens assabentem que algunes persones han estat acomiadades per fets semblants. I en aquest article, no volia analitzar cap cas en concret sinó reflexionar sobre aquest tema. Per una banda és cert que les persones hem de tenir un cert nivell de llibertat d’expressió, ara bé, podem dir el que vulguem? És interessant compartir a les xarxes el que realment pensem? On acaba la nostra llibertat d’expressió? I també, fins a quin punt puc fer comentaris personals que no afectin a la meva tasca professional o a la inversa? Personalment estic convençut que no som dues persones, una personal i una professional. Som un ens únic i el que fem o diem a nivell personal pot afectar la nostra vida professional. I seguint en l’àmbit professional, fins a quin punt ens poden acomiadar per fer determinats comentaris a les xarxes? La veritat és que és un tema molt delicat. L’he estat analitzant a fons les darreres setmanes amb nombrosos professionals dins de l’àmbit de la gestió de les persones en les organitzacions. I en aquest sentit, he arribat a les següents conclusions. En primer lloc, cal complir la llei vigent i atendre’s a les conseqüències del que es diu o fa. Ara bé, aquest tema legal és decisiu quan hi ha amenaces, insults greus, intimidacions... Però i la resta de comentaris que poden molestar? Puc dir el que vulgui, sempre respectant la legalitat vigent tot i que això molesti de forma important algú? Al meu parer sí, pots dir el que vulguis. Ara bé, també al meu parer, l’empresa o la institució on treballes et pot acomiadar quan vulgui (complint amb la legalitat vigent) sempre que consideri que els teus comentaris poden afectar negativament  l’empresa que et paga el sou. De fet, compraries algun producte a una persona si observes que es passa el dia fent comentaris a les xarxes que et molesten profundament? Segurament moltes persones no ho farien. 
En aquest sentit, que cadascú faci el que vulgui. Però al meu parer, hi ha quatre temes molt delicats i sobre els que et recomano extremar les precaucions: sexe, religió, política i futbol. Opinar fermament sobre alguns d’aquests temes et pot portar grans simpaties i també grans antipaties. I possiblement et pot generar alguns problemes en l’àmbit professional, tant a tu com a l’empresa o institució a la que representes. És un tema molt polèmic i només volia reflexionar-lo amb tu. Fes el que creguis (faltaria més) però calcula bé les seves conseqüències. SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: