Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h


Animac s'inaugura amb una selecció de curtmetratges sobre la memòriaDurant la inauguració es farà entrega del premi Animation Master d’Animac 2020 a Florence Miailhe, per la seva fructífera trajectòria com a realitzadora de curtmetratges


La 24a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida, s’inaugura demà dijous, 27 de febrer a les 20.30 h (photocall a les 20.00 h) al Teatre de La Llotja de Lleida amb una selecció de curtmetratges que aborden el tema de la memòria, protagonista de l’edició d’enguany, des de diferents perspectives. Durant la inauguració es farà entrega del premi Animation Master d’Animac 2020 a Florence Miailhe, per la seva fructífera trajectòria com a realitzadora de curtmetratges; i del premi Honorífic a William Kentridge, per ser un artista total, cineasta original i compromès, els dibuixos animats del qual traspassen els murs de la sala fosca per a vibrar també en els millors museus del món.

La inauguració estarà presidida per l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, i la directora d'Animac, Carolina López.

Durant l’acte, també tindrà lloc una intervenció artística sobre l’esperat llargmetratge Josep, a càrrec de Juan Carlos Concha, ajudant de dirección del film, que presentaran Carolina López i l’actor Sergi López, veu protagonista de la pel·lícula.

A continuació, es projectaran dos curtmetratges d’animació nominats en la passada edició dels Oscars, Dcera (Daughter) i Mémorable, així com els dos darrers treballs del búlgar Theodore Ushev, Barcelona de Foc i The Physics of Sorrow, qui estarà present en aquesta edició d’Animac.

Dcera (Daughter) dirigit per Daria Kashcheeva, és un dels curts d’estudiants més punyents i premiats de la temporada; un drama expressionista de titelles on la càmera ho captura tot amb moviments nerviosos i vius. Mémorable dirigit per Bruno Collet, es una exploració en stop motion de la demència, guanyador de més de 30 premis arreu del món. Barcelona de Foc dirigit per Theodore Ushev, va ser realitzat arran de les mobilitzacions a Catalunya després de la polèmica sentència sobre els fets de l’1 d’octubre de 2017. Ushev visita Barcelona i reflecteix, amb una pel·lícula inèdita, les seves sensacions sobre les revoltes al carrer. En aquest curtmetratge, el director torna a utilitzar la tècnica mil·lenària de la pintura encàustica emprada primer cop a The Physics of Sorrow. I finalment, es projectarà The Physics of Sorrow, també dirigida per Ushev i considerada la gran obra de maduresa del creador búlgar. La pel·lícula narra d’una manera poc convencional la història del seu país entrellaçada amb els records personals de l’autor.

A més, a la inauguració assistiran els creadors nacionals i internacionals que enguany participen a Animac: Theodore Ushev; Karla Castañeda (dir. d’art i animació mexicana, autora de curts multipremiats com Jacinta o La noria, que ara treballa en el seu primer llargmetratge animat amb Guillermo del Toro com a coguionista i productor); Luis Téllez (dir. de curts com Viva el rey i que prepara també el seu primer llargmetratge, Inzomnia); Fernando Moro (amb més de 30 anys d’experiència, ha treballat per a estudis com Fox o Warner Bros, sota les ordres del cèlebre Don Bluth i en produccions com Anastasia, 10+2, El Cid, Astèrix i els víkings, Nocturna i Planet 51 o la sèrie Cleo & Cuquín, de la qual n’és el director, i més recentment, Klaus); Nuria G. Blanco (productora d’animació a Cartoon Saloon i padrina oficial d’Animac Campus, ha participat en èxits com la sèrie preescolar Puffin Rock o el llargmetratge nominat a l’Oscar The Breadwinner i el multipremiat curtmetratge Late Afternoon), i Ülo Pikkov (cineasta, productor i acadèmic d’animació, director de Body Memory, Empty Space o The Tortoise and the Hare). Tampoc faltaran els creadors portuguesos Regina Pessoa i Abi Feijó (Tio Tomás, a contabilidade dos dias) o Joan Gratz (directora i productora americana de The One Minute Memoir, que es projectarà en estrena mundial durant la cloenda d’Animac).

Completarà la nit, a les 22.00 h, l’emocionant film autobiogràfic Drawn from Memory, de l’animador Paul Fierlinger, seguit del curtmetratge Late Afternoon, dirigit per Louise Bagnall i producció de Nuria G. Blanco.

 

En marxa els tallers adreçats a infants i joves

Amb l’objectiu d’apropar el món de l’animació als infants que s’hi troben ingressats, avui dimecres al matí, ha tingut lloc a l’Aula Hospitalària de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida el taller d’animació Muybridge Racers, a càrrec de Quim Ribalta “El Bombeto”. Es tracta d’un taller d'animació on els alumnes han practicat la tècnica de l’stop motion retallant fotografies per crear els seus propis animals animats. “El Bombeto” té una llarga experiència en la docència, ja que els últims sis anys ha realitzat més de cinc-cents tallers d’animació i cinema a centres educatius de primària i secundària.

També dins el marc formatiu d’Animac, del 25 al 28 de febrer, la directora Regina Pessoa i el productor Abi Feijó, grans exponents de l’animació feta a Portugal, imparteixen el taller Lletres del passat, per als alumnes d’Animació de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol.

I per als docents, Animac ha programat, els dies 26 i 27 de febrer de 17.00 a 20.00 hores a La Llotja, el taller Animació: a la recerca d’allò factible a l’aula, a càrrec d’“El Bombeto”. L'objectiu d'aquest taller és aprendre diferents maneres d'afrontar l'audiovisual a l'aula; com programar i temporitzar quan treballen amb animació o vídeo i els passos indispensables en la producció per assegurar resultats.

 

Primera jornada amb Fernando Moro

Demà, dijous, primera jornada d’Animac 2020, arrencarà amb un taller d’animació de personatges seguint les pautes de Klaus amb l’animador Fernando Moro (11.00 h), organitzat pel CaixaForum Lleida. A continuació (12.00 h), s’iniciarà el Networking and Pitch, l’apartat professional d’Animac, amb la primera sessió d’Incubator i Vermut Networking on es presentaran projectes en fase de producció davant un panell de professionals de la indústria del cinema animat.

A les 16.30 h arrenquen les projeccions amb la sessió Animac Cartoon amb les millors sèries internacionals en primícia; a les 17.30 h serà el torn de la selecció de curtmetratges Futur Talent 1 i a les 19.00 h es projectarà la sessió de Curts 1.

L’espai Animacrea, el cor d’Animac i d’accés gratuït, s’obrirà al públic també demà de 17.00 a 20.00 h, on els visitants podran realitzar tallers amb les millors escoles d’animació i participar en l’espai Kids o contemplar les projeccions de l’Open Screen.

També tindran lloc les primeres conferències d’enguany amb Peekaboo & Pikkukala (18.00 h) i Nuria G. Blanco, productora al guardonat estudi d’animació irlandès Cartoon Saloon, qui oferirà la xerrada inaugural d’Animac Campus, a les 19.30 h a la Sala 2 del Teatre de La Llotja.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats