Lleida
1/17° C (sol)
97% 26 km/h


'Buñuel en el laberinto de las tortugas', de l'Animac al possible OscarSalvador Simó, preseleccionat al costat d'Amenábar i Almodóvar


'Dolor i gloria', de Pedro Almodóvar; 'Mientras dure la guerra', d'Alejandro Amenábar i 'Buñuel en el laberinto de las tortugas', de Salvador Simó i estrenada a l'Animac 2018, són les tres pel·lícules seleccionades per l'Acadèmia Espanyola per iniciar la carrera cap a l'Oscar.

Els actors Jesús Vidal (Campeones) i Greta Fernández (Elisa y Marcela) van ser els encarregats de llegir la terna de títols seleccionats, d'entre els 36 llargmetratges que s'hagin estrenat entre l'1 d'octubre de 2018 i el 30 de setembre de 2019, dels que sortirà la definitiva el proper 5 de setembre.

Tant Almodóvar, com Amenábar, ja coneixen els mecanismes de l'Acadèmia americana; tots dos tenen l'experiència d'haver guanyat un Oscar, Almodóvar per partida doble: el primer, per Todo sobre mi madre, el 1999, com a millor pel·lícula estrangera, el segon, el 2003 pel guió original de Hable con ella (2003).

Per Simó és la primera vegada, i no només estrena nominació sinó que ho fa amb la seva primera pel·lícula, amb la qual ja ha fet història ja que és la primera vegada que l'Acadèmia espanyola considera una cinta d'animació per intentar competir pels Oscar; hi va haver un antecedent, Chico y Rita (2012), de Fernando Trueba, però en aquella ocasió va competir com a millor cinta d'animació.

"Estic tremendament content perquè aquest premi no és només per a mi, sinó per a tots els que es dediquen a l'animació a Espanya", ha assenyalat Salvador Simó, i ha afegit que "estar al costat de dos grans mestres" (Amenábar i Almodóvar) el deixa "sense paraules". "És aclaparador", va dir.

Buñuel en el laberinto de las Tortugas està basada en la novel·la gràfica homònima de Fermín Solís. En ella, un jove Luis Buñuel es trasllada de París a la comarca extremenya de Las Hurdes per rodar el seu documental Las Hurdes, tierra sin pan (1932), que va ser molt criticat per la seva cruesa i realisme. La pel·lícula intercala passatges animats amb imatges reals del documental i fins i tot amb fragments que el cineasta va descartar en el seu muntatge.

Mientras dure la guerra, d'Alejandro Amenábar, està ambientada a la Guerra Civil i relata la història de l'escriptor i filòsof Miguel de Unamuno des que dóna suport l'aixecament militar per "posar ordre" a la caòtica Espanya de 1936.

Per la seva banda, la tercera preseleccionaada, Dolor y Gloria, narra la història del director Salvador Mallo, alter ego de Pedro Almodóvar, a través de tres èpoques de la seva vida: la seva infància en un poble al que va emigrar amb els seus pares; el seu primer amor al Madrid dels 80, i el present, amb un protagonista depressiu i malalt, apartat del món i del cinema.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats