Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Clou FiraTàrrega esdevenint un ‘hub’ de les arts escèniques i reunint uns 1.000 professionalsL’any que ve complirà 40 anys amb l’objectiu d’afavorir les relacions entre companyies i programadors o productors


FiraTàrrega va cloure ahir, amb gran èxit, la seva 39a edició, reunint gairebé 1.000 professionals i registrant una ocupació provisional del 93% en els espectacles de pagament.

La d’enguany, ha estat la primera Fira sota la direcció artística d’Anna Giribet, que ha proposat una programació focalitzada en l’espai públic i les arts de carrer estructurada a través de quatre eixos: la identitat, el territori, el compromís i la reflexió. 

En la seva primera valoració, Giribet es va mostrar “gratament feliç” perquè, segons va considerar, aquests eixos “estan calant”. “Estem contents perquè l’equip ha funcionat”, va explicar, i va afegir que ha estat una edició “calmada”. També es va mostrar feliç per la rebuda que ha tingut la proposta artística de donar el protagonisme a l’espai públic. “Significa que ho hem sabut comunicar”, va celebrar, i va avançar que en les properes edicions encara ho posaran més de relleu.

Durant els quatre dies de festival, Tàrrega ha esdevingut hub de les arts escèniques i de carrer amb una gran participació de públic, així com del sector professional. Un dels objectius que es planteja l’organització en l’àmbit professional és la reordenació dels recursos i serveis de la fira per tal d’afavorir les relacions entre companyies i programadors o productors i altres agents del sector. En aquest sentit, la nova disposició espacial de La Llotja ha facilitat els espais de trobada així com la transferència de coneixement entre els diferents agents del sector amb la voluntat de promoure diferents mecanismes de finançament i distribució de projectes artístics.

El projecte artístic de FiraTàrrega 2019 ha apostat pels espectacles de carrer, un fet que segons el seu director executiu, Lau Delgado, ha comportat una “certa reducció” dels espectacles de pagament. 

Fins a la una del migdia d’ahir diumenge, l’edició d’enguany havia venut el 93% de les entrades. Concretament, es van exhaurir 60 sessions d’un total de 74. Delgado també va atribuir aquesta reducció en l’oferta al fet que tot i tenir el mateix pressupost de l’any passat, la direcció ha volgut en aquesta edició “condicionar més bé els artistes” perquè poguessin oferir projectes “més consolidats”.

A nivell de xifres, es pot resumir que ha estat tot un èxit, registrant un total de 990 professionals de 552 entitats de 31 països diferents. Pel que fa a la procedència, 625 han estat catalans, 185 de la resta de l’Estat i 180 internacionals. Cal destacar, a més, que per primer cop hi ha hagut representació de professionals que fins ara encara no havien trepitjat la capital de l’Urgell, entre ells de Lituània, el Marroc, el Congo, la Xina o els Estats Units. Respecte a la programació, FiraTàrrega ha ofert un cartell divers en formats, gèneres i estils, per a tots els públic i edats, on s’han pogut veure 42 espectacles, 14 dels quals han format part del programa Suport a la Creació.

Pel que fa a l’edició del 2020, que tindrà lloc del 10 al 13 de setembre i en què es compliran 40 anys de FiraTàrrega, des de l’1 de juliol està oberta la convocatòria per a propostes adscrites al programa Suport a la Creació i a partir de l’1 d’octubre s’obrirà el termini per a la recepció de propostes artístiques a la programació general.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats