Lleida
5/14° C (boira i sol)
97% 26 km/h


El català Miki acaba 22è al festival d'EurovisióPaïsos Baixos s'alça amb la corona a l"Eurovisió de Madonna"


Cantant que "estimar és un joc perdut", Països Baixos es va fer aquest dissabte amb la victòria d'Eurovisió 2019 gràcies a "Arcade", el "soul" espiritual de Duncan Laurence, en una edició d'infart que va tornar a confinar Espanya als últims llocs i que, de partida, ja comptava amb una altra reina.

Perquè la seixantena quarta edició del festival passarà a la memòria per ser "aquella en què va actuar Madonna", ocasió històrica en què aquest esdeveniment acusat de discórrer gairebé sempre en paral·lel a la indústria musical va temptar al seu principal monarca i en la qual aquesta es va deixar estimar (i pagar) davant d'una audiència de 200 milions de persones.

La seva era probablement l'actuació més esperada de la nit, però la "ambició rossa" s'ha passat de frenada en un fòrum que és pur espectacle. Aquí ha estrenat en directe el "dancehall" jamaicà "Future" i ha recuperat 30 anys després "Like a prayer", l'incendiari clàssic en què besava a un Jesucrist negre, però sense reeditar aquest moment emblemàtic i amb alguna desafinació.

"El poder de la música és unir la gent", reivindicava poc abans, paraules que alguns han llegit com a defensa enfront de les crítiques per participar precisament en una edició amb seu a Israel malgrat la seva política davant els territoris ocupats, assumpte del qual només s'han fet ressò els islandesos amb una ensenya palestina en un moment de les votacions.

La gala, una de les més llargues dels últims anys i també de les més aclaparadores pel que fa a producció, arrencava molt abans en realitat, a les 9 del vespre (hora espanyola), amb l'aclaparador desfilada i desembarcament dels 26 participants a concurs des d'un avió que ha simulat aterrar en ple Expo Tel Aviv pilotat per Netta Barzil·lai, la guanyadora de l'any passat.

El torn d'actuacions va començar a caminar de seguida amb el "Chamaleon" pop de l'maltesa Michela i va concloure dues hores després amb l'espanyol Miki, amb una proposta escenogràfica enèrgica i molt elaborada, però també "confusa" per a alguns, en la qual no ha faltat ni un robot gegant.

Entremig han anat desfilant tots els aspirants d'una edició marcada per la incertesa, amb candidatures "tapades" com la de Macedònia del Nord, la segona més valorada dels jurats, o l'australiana, que va passar d'estar defenestrada en els pronòstics a propulsar gràcies a una posada en escena que era pura fantasia còsmica i ingràvida.

El d'aquest dissabte ha tornat a ser tanmateix un Eurovisió que es va decantar per les grans cançons, amb propostes molt actuals de contingut social com la italiana o la del suec John Lundvik, amb un gospel esperançador sobre últimes oportunitats, o com la del guanyador , al piano i gairebé a les fosques.

Motiu de celebració ha estat també la varietat d'idiomes (a més de l'omnipresent anglès s'han escoltat eslovè, albanès, espanyol, francès, italià, islandès i serbi) i d'estils, amb sorpreses ben posicionades i poc habituals com el pop "indie", l'electrònica minimalista, la xaranga catalana i el metall industrial a la línia de Rammstein.

Aquest últim, aportació de la banda Hatari, ha contribuït a més a apuntalar el gust imprescindible d'Eurovisió per l'excentricitat, amb la seva aposta pel "bondage" i tota mena d'artefactes de torturat plaer, mentre el talludito Serhat, dentista i representant de Sant marí en el seu temps lliure, s'inclinava sense rubor per un italodisco hedonista.

Fora de concurs hi va haver més moments per al record, vegeu l'intercanvi de cançons entre alguns dels participants més carismàtics del certamen dels últims anys, amb la versió que la sempre electritzant Eleni Foureira va fer de la sempre corrosiva Reixa Serduchka, o l'homenatge a "Hallelujah" 40 anys després de deixar a Betty Missiego composta i sense trofeu.

Amb l'Alhambra de fons i per boca de la presentadora Nieves Álvarez s'ha sabut que els experts espanyols concedien la seva màxima qualificació a Suècia. A més, ha atorgat punts a: Austràlia (10), Holanda (8), Azerbaidjan (7), República Txeca (6), Xipre (5), Itàlia (4), Suïssa (3), Rússia (2) i Eslovènia ( 1).

Miki, que somiava escoltar el major nombre de vegades possible l'emblemàtica frase "Twelve points", es va veure molt castigat per part dels jurats, amb les úniques felicitacions de Bielorússia (6 punts) i Rússia (1), més els 53 punts del vot popular, que han relegat Espanya al lloc 22 de 26 en concret. I ja van cinc sense sortir de la cua.

"Sembla que no escarmentem, jo el primer, dient tonteries que si 'top 10' o 'top 5'. Jo crec que ens ho mereixíem, encara que pugui ser egoista dir-ho, perquè és la que més ha cantat i ballat la gent", ha afirmat l'artista en declaracions als mitjans al final de la gala.

El sistema de votacions instal·lat fa uns anys, que separa l'anunci del veredicte dels jurats de cada país i el del televot europeu compactat, va tornar a ser causa d'arítmies i estralls en un final que es va dilucidar en l'últim segon entre Suècia i Països baixos.

Al final, victòria holandesa amb 492 punts, que atorga a aquest país el seu cinquè triomf al Festival Europeu de la Cançó, el primer des de 1975, i només 27 punts per davant de l'italià d'ascendència egípcia Mahmood, que ha acabat segon amb "Soldi ", el mateix que uns mesos abans rebutjava a San Remo el polític d'ultradreta i ministre d'Interior del seu país, Matteo Salvini.

El "top 10" d'aquesta edició, a la qual concorrien 26 països a la final i 41 des de l'inici de les semifinals, l'han completat Rússia (369 punts), Suïssa (360), Noruega (338), Suècia (332) , Azerbaidjan (297), Macedònia del Nord (295), Austràlia (285) i Islàndia (234).

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats