Lleida
4/20° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Lleida, preparada per viure i gaudir del millor cinema llatinoamericàLa 25a edició de la Mostra ofereix 81 produccions fins al proper dijous


El Teatre de la Llotja va acollir ahir la gala d’inauguració de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, amb el lliurament dels premis i la projecció de ‘Camino Sinuoso’.

Els guardonats en aquesta 25a edició han estat el director de fotografia Juan Luis Alcaine i l’actriu Lola Dueñas amb el Premi d’Honor; Josep Maria Pou amb el Premi Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català; la plataforma de vídeo Filmin amb el Premi Ángel Fernández-Santos i l’historietista argentí Horacio Altuna amb el Premi Talent Llatinoamericà. 

Abans del lliurament, alguns dels premiats explicaven a LA MAÑANA les seves sensacions. Josep Maria Pou deia que “un premi és un regal que et fa gent que t’estima” i que rep el premi “amb humilitat, agraïment i una gran dosis d’il·lusió”. A la vegada es mostrava emocionat perquè aquest premi porta el nom de Jordi Dauder “un company de feina amb qui he treballat moltes vegades i més que m’hauria agradat”. Pou va recordar especialment una seqüència rodada amb ell a la pel·lícula Amic/Amat.

Per la seva banda, l’historietista argentí Horacio Altuna, que viu a Sitges des de fa 36 anys i que ja ha tingut relació anteriorment amb la Mostra, ja que entre altres coses va formar part del jurat fa uns anys. Altuna explicava que “és emocionant i apunta a un sentimient profund, són coses que  em fan sentir reconegut per amics”, tot i que reconeixia que el terme Talento Latino li semblava “pretenciós”.

El director de fotografia José Luis Alcaine, que ha treballat amb alguns dels més grans directors espanyols, deia que estava “molt agraït” i que era “tot un honor” rebre un premi a un conjunt d’obres. Tots ells, excepte Lola Dueñas, que ho farà en la cerimònia de cloenda, van rebre ahir els seus premis en el decurs de la inauguració, que va donar pas a la projecció del llargmetratge Camino Sinuoso, de l’argentí Juan Pablo Kolodziej i amb música de Fito Páez, que va comptar amb la presència del director i l’actriu Juana Viale.

Al matí, el CaixaForum Lleida va acollir la primera projecció de la Mostra, emmarcada dins de la programació de les Matinals infantils, El libro de Lila, una coproducció entre Colòmbia i Uruguai, dirigida per la colombiana Marcela Rincón. 

Josep Maria Pou, "emocionat" en rebre el premi Jordi Dauder de la Mostra de Cinema Llatinoamericà

L'actor Josep Maria Pou ha rebut "emocionat" el premi Jordi Dauder a la Creativitat en el cinema català en la inauguració de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que s'ha fet aquest dijous al vespre a la Llotja de Lleida. La pel·lícula argentina 'Camino sinuoso', l'ópera prima de Juan Pablo Kolodjiez, ha inaugurat el certamen, que fins al 13 de juny oferirà 81 produccions de 20 països, entre pel·lícules, documentals i curtmetratges, gairebé el triple que l'any passat. 

D'aquestes, cinc es podran veure per primera vegada a Europa, i tretze a l'estat espanyol. Durant l'acte inaugural s'ha reconegut públicament la feina feta aquests 25 anys pel president del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia, i el director de la Mostra, Juan Ferrer.

Per Pou, els premis són "un petó de la gent que t'estima" i reconeix que el premi Jordi Dauder li toca especialment la "fibra sensible". "És un cop d'emoció", ha afegit, abans de recordar que la primera pel·lícula que va compartir amb el desaparegut Jordi Dauder va ser 'Amic Amat', dirigida el 1998 per Ventura Pons. "Va ser i serà la millor pel·lícula que he fet mai i el Jordi Dauder va ser molt generós", ja que havien de gravar la primera escena, ha recordat.

Pou ha reconegut que, després de 50 anys dalt dels escenaris, té ganes de "no fer res" però que és un home "de voluntat dèbil" i no sap "dir que no". Per Pou, els 36 d'actor l'han servit per dirigir. Ara, amb la direcció del Teatre Romea, reconeix estar "content" d'haver fet aquest pas, tot i suposar-li moltes més responsabilitats.

Amb el premi a Josep Maria Pou, la Mostra vol reconèixer la dilatada trajectòria de l'actor i director en els camps dels teatre, cinema i de la televisió. La Mostra va instaurar el 2011 el Premi Jordi Dauder, que porta el nom del desaparegut actor i fidel col·laborador del certamen. El guardó l'han recollit, fins ara, Lluís Homar (2011), Agustí Villaronga (2012), Pere Arquillué i Pere Portabella (2013), Emma Vilarasau i Mar Coll (2014) , Vicky Peña i Àlex Brendemühl (2015), Carme Elias i Ventura Pons (2016), Jordi Cadena i Francesc Betriu (2017) i Sílvia Munt (2018).

'Camino sinuoso', de Juan Pablo Kolodjiez, inaugura la Mostra

Juan Pablo Kolodjiez ha viatjat fins a Lleida acompanyat de part del seu equip, entre ells l'actriu principal de la pel·lícula, Juana Viale, que ha destacat que és "tot un repte" participar en una òpera prima. 'Camino sinuoso' ha suposat la tornada a la pantalla de Geraldine Chaplin, i Fito Paez hi ha posat la música. El director ha destacat que fa molts anys que la Mostra és un festival "prestigiós" i reconegut a llatinoamèrica i que "és una gran satisfacció poder participar-hi i més en la inauguració". 

La pel·lícula que ha inaugurat la Mostra va néixer de manera una mica inesperada ja que, segons Kolodjiez, "estava creant diverses històries i en un moment van confluir en aquesta pel·lícula". "Em va semblar molt interessant centrar la història en una esportista retirada com a conseqüència del consum de drogues, que s'adona que la seva vida ha acabat i que ha de tornar a començar", ha explicat. 

11 pel·lícules competeixen a la Mostra

La secció oficial de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya comptarà amb fins a 11 pel·lícules a concurs, entre els quals l'última cinta de Lluís Miñarro 'Love me not' o l'aplaudida i premiada pel·lícula brasilera 'El barco'. També es podrà veure 'Yo Fausto', òpera prima del mexicà Julio Berthely, o 'Luciérnagas', una coproducció entre Mèxic, Grècia i la República Dominicana dirigida per Bani Khoshnoudi que va guanyar el premi al millor film iberoamericà al Festival Fim Festival.

També competeixen a la Mostra 'La camarista', una altra cinta mexicana, en aquest cas de Lila Avilés, i 'Aquí y ahora', un film de Paz León i coproducció de Xile i Costa Rica que va merèixer d'avançada un guardó al millor film llatinoamericà 'en construcció' al Viña del Mar Film Festival.

Organitzada per l'Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de la capital del Segrià, la Mostra s'ha traslladat enguany a la setmana del 6 al 13 de juny, en comptes de l'abril, però manté la seva identitat, incloent-hi la secció oficial de Documentals, on competiran en aquesta ocasió vull cintes de sis nacionalitats diferents. Totes les projeccions del festival es realitzaran al CaixaForum Lleida i als cinemes Screenbox Funatic.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats