Lleida
-2 / 7° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Més dansa i més contemporània en un Dansàneu que incentiva la produccióEl Dansàneu ha posat punt i final avui diumenge a 9 dies de música i dansa a les Valls d’Àneu amb la tradicional trobada de grups de cultura popular a la Llar d’avis d’Esterri d’Àneu


El Festival Dansàneu arriba avui diumenge al seu últim dia amb una valoració altament positiva atès que ha consolidat la seva aposta per la producció en xarxa així com l’equilibri entre les propostes d’arrel i les de to marcadament contemporani. En l’edició d’enguany, amb un total de 26 espectacles, hem vist un festival amb més dansa i amb un impuls ferm per la creació de nous projectes, que no s’oblida de les arrels ni de la tradició, sinó al contrari, convida els artistes a crear a partir d’aquesta premissa. Patrimoni cultural i natural que serveix d’inspiració a artistes amb recorregut internacional, que s’aturen uns dies a les Valls d’Àneu per gestar-hi els seus treballs, a cavall entre la tradició i la modernitat. El Dansàneu és a hores d’ara un laboratori de creació on el món de la dansa i la música es troba per crear, sota la inspiració d’un patrimoni cultural i natural que marcarà les seves obres.

Així doncs el Dansàneu dona fruits: les produccions Nuà (amb la ballarina Raquel Gualtero i la soprano Anaïs Oliveras) presentada a Sorpe; el resultat del laboratori de creació realitzat a Santa Maria d’Àneu –Invencions- a càrrec de la prestigiosa companyia Mal Pelo, amb una tríada de músics d’alt nivell i articulada a partir de la música de J. S. Bach i el projecte Galeuscat, que es va presentar ahir dissabte a Alós d’Isil, coincidint amb la celebració de la seva jornada de falles i en un escenari natural impactant, en són els resultats més visibles. Però no només; ahir dissabte el duet guanyador del Premi Delfí Colomé que convoquen els festivals Ésdansa de Les Preses, la Fira Meditèrrania de Manresa, el festival Sismògraf d’Olot, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i des d’aquest 2018, també el festival Dansàneu va preestrenar la peça Pilar de dos, que es veurà completa l’agost vinent a Les Preses.

“El nostre objectiu és clarament el treball en xarxa per tal d’afavorir la creació a partir de materials d’arrel però amb visió i llenguatge desacomplexadament contemporanis”, assegura la directora del Dansàneu, Rut Martínez. “Totes les transicions són difícils: creiem amb fermesa que el model és bo, parlem d’un festival d’exhibició que no oblida la formació –que és a l’ADN del propi Dansàneu- i que situa en la posada en comú, en el directe realitzat en uns espais únics i amb valor afegit el seu tret distintiu, la seva singularitat”.

Unes 2.000 persones han assistit a tots els espectacles al llarg de 9 dies al Dansàneu, els organitzadors del festival, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, avancen, a l'espera de les xifres finals, que els cursos de formació han comptat enguany amb major seguiment -atès que també s’han fet activitats adreçades als infants de l’Esplai d’Esterri d’Àneu- mentre que s’ha detectat una lleugera disminució de públic en relació als aforaments grans, sobretot divendres, tot i que no el consideren significatiu. “Les estrenes sempre impliquen un punt de risc, estem avesats a consumir també culturalment allò que coneixem però ens sentim còmodes amb aquesta mescla equilibrada entre la tradició més rigorosa que poden representar espectacles com el del Pont d’Arcalís i l’Esbart d’Andorra i el relat contemporani i un punt introspectiu, però d’una bellesa màxima, que han desplegat artistes com Mal Pelo”, assegura Martínez.

La consolidació pels maridatges (tres, en total, durant tot el festival –entre ells, destaca la col·laboració amb el celler Castell d’Encús-), l’excursió amb visita guiada i acció performativa a Sant Pere del Burgal (amb una trentena llarga de participants) i l’alternança de propostes gratuïtes amb d’altres de pagament formen part d’aquest model polièdric que els responsables del Dansàneu busquen consolidar. “Ens posarem a treballar a partir de demà mateix per mantenir el nivell de qualitat i repercussió del Dansàneu, tant en clau interna, a les mateixes Valls, com també amb perspectiva de país”, afirmen.

Aquesta és la voluntat del festival, donar més suport a la creació, impulsar noves produccions artístiques que tinguin la dansa i la música com a eix i que des d’un punt de vista contemporani facin confluir modernitat i tradició.

La tradicional trobada de grups de cultura popular davant de la Llar d’avis d’Esterri d’Àneu ha posat el punt i final a la 27a edició. Una trobada que ha comptat amb l’Esbart Dansaire Laurèdia, els Bastoners de les Valls d’Àneu, així com els gegants de Sort, entre altres.

Fotografia: Joan Blanco

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats