Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Mor als 83 anys Chicho Ibáñez Serrador, mestre del terror i pioner de la televisióL'home que va enderrocar fronteres en el format televisiiu


El director de cinema i televisió Narciso Ibáñez Serrador ha mort aquest divendres a Madrid als 83 anys d'edat, han confirmat a Efe fonts familiars.

Creador de programes emblemàtics de la televisió com "Un dos tres, responda otra vez" o "Historias para no dormir", Ibáñez Serrador patia una malaltia degenerativa i va ser ingressat fa uns dies en un hospital madrileny a conseqüència d'una infecció.

El passat 4 de juny la Acadèmia de Cinema Catalana va celebrar un homenatge en reconeixement al seu treball al qual no va poder assistir a causa del seu delicat estat de salut.

Ibáñez Serrador va rebre el Goya d'Honor en la passada edició dels premis de l'Acadèmia de Cinema en reconeixement a la seva faceta de cineasta, amb només dues pel·lícules, "Quién puede matar a un niño" i "La residencia", i per haver popularitzat el cinema de terror i fantàstic a Espanya.

El director va recollir el premi a Madrid, a la festa de nominats prèvia al lliurament, atès que la seva precària salut li va impedir acudir a Sevilla, on es va celebrar aquest any la gala.

Malgrat la seva absència, va posar al públic dempeus després de la projecció d'un vídeo dirigit Juan Antonio Bayona en què cineastes com Alejandro Amenábar, Jaume Balagueró, Rodrigo Cortés, Alex de l'Església, Paco Plaza o Nacho Vigalondo agraïen i reconeixien la seva influència.

Chicho Ibáñez Serrador, l'home que va enderrocar fronteres a la televisió

Chicho Ibáñez Serrador, el creador amb qui la televisió tindrà un deute impagable a Espanya, va viure els seus últims anys agraït de la companyia que li donava aquest mitjà en les seves hores de malaltia i també conscient d'haver " ajudat a que la televisió a Espanya passi la frontera ".

El seu talent i creativitat van estar sempre al servei de la innovació des de l'entreteniment, aquell que, en els temps més grisos de la història d'Espanya, va portar un punt de llum, color, alegria i atreviment a milions d'espectadors en programes com "Un, dos, tres ... responda otra vez "o" Hablemos de sexo".

"Estic assegut al llit davant del televisor, en tinc un molt gran, molt gran. Em entreté i fa que passi el dia més ràpid. Només per això he de agrair-li a la televisió", relatava a Efe el novembre de 2010, recentment guardonat amb el Premi Nacional de Televisió.

Ho deia qui havia forjat a Espanya el concepte de televisió com a mitjà de possibilitats plenes per a l'entreteniment, que va culminar el 1972 amb una revolució en forma de concurs anomenada "Un, dos, tres ... responda otra vez".

En ell va fusionar els conceptes que avui dia segueixen sustentant aquest tipus de programes: les preguntes i respostes, les eliminatòries i l'habilitat psicològica, aquesta última concretada en la "subhasta", on es podien guanyar premis llavors increïbles a Espanya, com un cotxe o el famós "apartament a Torrevieja, Alacant", o, per contra, anar-se'n a casa amb la temuda carbassa "Ruperta".

Adornat amb belles secretàries que portaven els números del programa - "han estat ics respostes, a 25 pessetes cadascuna ....", no tot era bell per als concursants, que hagin de enfrontar-se al "costat fosc" de la sort, representat per Don Cicuta (Valentín Torns) i els seus pèrfides ajudants.

Nascut a Montevideo el 4 de juliol de 1935 i emigrat a 1947 a Espanya amb els seus pares, els actors Pepita Serrador i Narcís Ibáñez Menta, el 1947, Narciso "Chicho" Ibáñez Serrador es va forjar com a tècnic i artista en la companyia de la seva mare, i el 1954 va debutar com a actor amb l'obra "Filomena Marturano", quatre anys abans d'instal·lar-se a Buenos Aires, on es va iniciar com a director, realitzador i guionista de televisió.

El 1963 va tornar a Espanya i va treballar en teatre com a autor, director i actor, amb "Aprobado en inocencia", una comèdia que va estar en cartell durant quatre anys i amb la qual, quatre dècades després, va reaparèixer en l'escena del Teatre Infanta Isabel amb el seu títol original: "Aprobado en castidad" (2001).

El 1964 va ingressar a TVE, on ràpidament va deixar la seva empremta en sèries com "Historias para no dormir", que a partir de 1966 va instaurar a Espanya el gènere de terror, que ni el cinema havia explorat.

"Los bulbos", "El último reloj", "Historia de la frivolidad", "Doctor Jekyll y Mr Hyde" (rodada al costat del seu pare), van ser altres de les seves sèries abans que, en la dècada dels 70 proposés a TVE un projecte de concurs televisiu basat en un altre que ja s'havia produït a l'Argentina el 1958, "Un, dos, Nescafé".

Es va mantenir en pantalla durant 22 anys amb quotes de popularitat increïbles, pel qual van passar tots aquells actors i còmics que eren algú llavors a Espanya i que va descobrir al gran públic a professionals de la interpretació com Agaty Lys, María Casal i Victoria Abril.

A l'abril de 1994 "Un, dos, tres ... responda otra vez" va deixar d'emetre's i va tornar el 2004 amb el títol "Un, dos tres ... A leer esta vez!", Amb un plató temàtic dedicat a un clàssic de la literatura i amb Luis Roderes en el difícil repte d'igualar a il·lustres antecessors com Kiko Ledgard, Maira Gómez Kemp i Jordi Estadella.

Al "tot terreny" televisiu que va ser Ibáñez Serrador es deu el concurs de TVE sobre el món animal "Waku Waku", estrenat el 1989 amb Consuelo García Berlanga i pel qual van desfilar diverses presentadores, l'última Núria Roca.

El 1990 va començar a la mateixa cadena "Hablemos de sexo", convertit en el primer espai d'informació i divulgació sexològica de la televisió, que va conduir la psicòloga Elena Ochoa.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats