Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


"Ara competir és secundari"La majoria de clubs assumeixen amb naturalitat l'aturada en l'esport de base


Set mesos després començaven a veure la llum a la fi del túnel. Per fi podien tornar a competir. Però ahir la il·lusió es va transformar de nou en frustració. Com a mínim, 15 dies més sense jugar. No obstant això, la majoria de coordinadors i directors tècnics dels clubs lleidatans consultats assumeixen la situació amb naturalitat i tenint molt clar que "ara mateix competir és secundari".

"Els nens i nenes s'adapten més fàcilment. El cop seria dir-los que ni tan sols poden entrenar, però no és el cas i per tant el que toca és reinventar-nos". Joaquín Prado, director esportiu del Força Lleida, té clar que "la competició és una part més en la formació dels esportistes i personalment no crec ni que sigui la més important. L'activitat esportiva, més enllà de l'exercici físic, també implica formar part d'un grup o crear nous cercles d'amistats. I això no canvia encara que no puguem competir".

Prado, però, és conscient que "després de set mesos aturats tenien molta il·lusió per tornar, però si no és possible haurem de buscar alternatives com intentar aportar un punt de competició als entrenaments".

Jordi Capdevila, entrenador de l'Esneca Vila-sana de l'OK Lliga Femenina i coordinador de la base del club del Pla d'Urgell, explica que la situació trastoca els plans dels clubs perquè "és evident que de cara a la competició i la formació dels nens i nenes és difícil perquè entrenen per poder jugar el cap de setmana que és quan realment s'ho passen bé".

A partir d'aquí, Capdevila assumeix que "els coordinadors i entrenadors ens hem d'adaptar perquè segurament això passarà una, dues, o més vegades aquesta temporada. L'important és que al menys podem entrenar i des de la nostra faceta de formadors hem de fer-los entendre que ara mateix la salut és el primer".

Miquel Frago, coordinador de base del Futsal Lleida i Alcoletge, entén que la situació cal valorar-la des de dos vessants. "A nivell esportiu és complicat que si el cap de setmana no hi ha competició puguis exigir-li el 100% als esportistes en els entrenaments perquè ens falta aquest al·licient motivacional. És una pedra més que ens trobem en el camí d'una temporada que està sent molt complicada en tots els sentits".

I després hi ha la vessant institucional. "A nivell de club la situació genera molts dubtes i no és senzill perquè ens trobem amb preguntes de pares i mares davant les quals no tenim resposta perquè ningú sap què passarà a curt termini".

Txema de l'Rosal és coordinador de l'Handbol Pardinyes Lleida i partidari d'anar pas a pas. "Si només són 15 dies la situació és suportable. A més, en el cas de la nostra federació ja vam decidir jugar cada 15 dies en lloc de fer-ho setmanalment, de manera que a l'efecte de competició només s'ajorna una jornada".

A partir d'aquí, el missatge és comú a la resta de companys consultats. "Si podem entrenar, encara gràcies. Evidentment ens haurem d'adaptar, buscar fórmules i treballar l'aspecte anímic dels nens i nenes. En el nostre cas ja vam decidir no jugar cap partit de pretemporada i ara estem valorant la possibilitat d'utilitzar alguns entrenaments per jugar partits entre equips del club per d'aquesta manera tenir un puntet de competició".

Per a Carlos Oca, coordinador del Balàfia Vòlei, la notícia "no ha estat cap sorpresa veient l'evolució de la pandèmia" i coincideix que "l'important és que els nens i nenes puguin fer esport, seguir entrenant i assumeixin amb naturalitat el que està passant".

"Òbviament per a ells és una petita decepció no poder competir. Els entrenadors i coordinadors, com qualsevol professional de l'esport, el que hem de fer és adaptar-nos i crear situacions divertides en els entrenaments perquè puguin gaudir de la pràctica esportiva, que a la fi i al cap és el principal. A partir d'aquí amb la incertesa poc o res es pot fer més enllà de viure al dia. Ja vam tenir una situació similar a la pretemporada quan es parlava de si es començaria a jugar o no", afegeix Oca.

Finalment, el coordinador de l'Atlètic Segre, Enric Barri, explicava a Catalunya Ràdio que des del club es prenen aquesta mesura "amb una mica de frustració perquè portem molt de temps treballant per a activar tots el protocols de seguretat necessaris per garantir la salut dels nostres jugadors i famílies, però entenem que estem en un moment excepcional i cal prendre aquestes mesures per al benestar comú".

Barri confia que aquestes mesures siguin el més curtes possibles però alhora sorgeixin efecte i "tant de bo d'aquí a 15 dies puguem reiniciar les competicions perquè significarà que han estat mesures efectives".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats