Lleida
16/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La fiscalia recorre la sentència absolutòria de Sandro Rosell i demana que es repeteixi el judiciArgumenta que des del punt de vista "tècnic" s'ha produït un "error en la valoració de la prova"


La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat recurs contra la sentència absolutòria de l'expresident del Barça, Sandro Rosell, la seva dona, Marta Pineda, el seu soci, Joan Besolí, i dos persones més. En l'escrit, considera que des del punt de vista "tècnic" s'ha produït "un error en valoració de la prova" i sol·licita un nou judici amb un tribunal diferent. El ministeri públic argumenta que l'absolució només es justifica si hi ha "un dubte raonable però no qualsevol tipus de dubte" i creu que en aquest cas hi ha hagut "falta de lògica econòmica" en l'activitat de Rosell. I defensa que els negocis de l'expresident blaugrana que han quedat provats a la sentència són "absolutament irregulars i sense sentit". Al final del judici, la fiscalia va rebaixar la petició de pena d'11 a 6 anys.

El passat 24 d'abril l'Audiència Nacional va absoldre l'expresident del Barça i els altres quatre acusats d'un delicte de blanqueig de capitals i organització criminal. Rosell havia estat empresonat –juntament amb el seu soci Joan Besolí- des del maig del 2017 i el tribunal el va alliberar enmig del judici, atenent una petició de la seva defensa. 

Al final del judici, a la fase de conclusions, la fiscalia va rebaixar la petició de la pena contra Rosell d'11 a 6 anys de presó. Quan es va dictar la sentència absolutòria, però, el ministeri públic ja va avançar que estudiava recórrer la sentència absolutòria. Un anunci que ha formalitzat aquest dijous amb un escrit que signa el tinent fiscal, Miguel Ángel Carballo. 

Repetir el judici

En l'escrit, no només es demana que es revisi la decisió del tribunal d'absoldre tots cinc sinó que, a més, es sol·licita que es repeteixi el judici amb una composició diferent del tribunal. I s'argumenta que des del punt de vista "tècnic" hi ha hagut un "error en la valoració de la prova". El tribunal estava presidit per Concepción Espejel i l'encarregada de la instrucció havia estat la magistrada Carmen Lamela (actualment al Suprem i que va ser també qui va empresonar 'els Jordis' i el Govern). 

"Negocis absolutament irregulars"

Segons la fiscalia, els fets provats que recull la sentència descriuen una sèrie de negocis "absolutament irregulars i sense sentit", amb contractes amb dates correlatives a la constitució de les empreses que els signen, diners que "van i venen sense sentit" per comptes de persones "que no intervenen en aquests negocis" o retorn de diners al seu origen, entre d'altres. En canvi, la fiscalia no sosté que siguin "lícits" i assegura que el que buscaven era "blanquejar el diner il·lícitament obtingut". 

Per a la fiscalia, no és "lògic" acreditar aquest seguit "d'irregularitats" per acabar concloent que es tractava de "negocis lícits". "No és lògic donar per provat que es van crear societats pantalla a paradisos, fiscals, es van simular contractes, es van efectuar nombroses transferències a Andorra a persones properes i sense causa per acabar concloent que són negocis lícits", escriu el tinet fiscal.

La sentència de l'Audiència Nacional defensava l'absolució per sobre la base de l'absència de prova per sostenir el delicte de blanqueig com la falta de tipificació a efectes de doble incriminació a Espanya i Brasil. "Es tracta d'una conclusió jurídica indegudament aplicada pel tribunal", manté el fiscal. I afegeix que l'acusació va aportar prova "suficient" per acreditar l'activitat delictiva al Brasil "tot i que no hi hagi hagut condemna prèvia". 

Tot i no compartir la decisió de l'absolució, la fiscalia reconeix que a la sentència es considera "correcta i mesurada als fets" tant la investigació de la fiscalia i de la policia judicial i també del jutjat d'instrucció, valorant que va ser "útil" la presó provisional acordada per assegurar la presència de Rosell i Besolí al judici.

Un cop la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional resolgui el recurs, la sentència encara no serà ferma perquè es podria recórrer davant del Tribunal Suprem. 

La defensa de Rosell sobre la nota de la fiscalia on anuncia el recurs: "Volen perjudicar la seva imatge i bon nom"

La defensa de l'expresident del Barça Sandro Rosell –liderada pel penalista Pau Molins- ha mostrat la seva "sorpresa i estupefacció" per una nota de premsa "insòlita" emesa per la fiscalia de l'Audiència Nacional on anuncia recurs d'apel·lació contra l'absolució de l'expresident del Barça i quatre persones més.

En un breu comunicat, consideren que la voluntat del ministeri públic amb les seves manifestacions és la de "perjudicar la seva imatge i bon nom" i creu que està insistint en motius que la sentència "va desmuntar un per un" quan va decidir absoldre'l el passat 24 d'abril. "Resulta com a poc sorprenent que allò que hauria de veure's en seu judicial –i del que aquesta defensa donarà resposta davant la instància processal oportuna- torni a publicitar-se per part de la mateixa Audiència Nacional, faltant a la literalitat del que va disposar la mateixa sentència", valora la defensa.

En el comunicat, recorden que Rosell "va passar injustament" 22 mesos en presó preventiva per, finalment, ser absolt. La fiscalia, en canvi, insisteix que en què els negocis de Rosell eren "il·lícits i irregulars" i que cal condemnar-lo. A més, demana que el judici es repeteixi per "una falta en la valoració de la prova" i que ho faci un tribunal de diferent composició. Inicialment, la fiscalia sol·licitava 11 anys de presó i, al final de judici, va modificar rebaixant-los a 6 anys. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats