El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha tornat a mostrar el seu rebuig a les pràctiques dutes a terme per alguns ciutadans a l’hora de fer front a les seves obligacions tributàries davant les Administracions. “El frau fiscal és una conducta que mereix el menyspreu més gran, perquè no es dirigeix contra una única persona, com la majoria dels delictes, sinó contra tota la societat. I, particularment, contra les persones més fràgils i més desprotegides” ha sentenciat, en resposta a una interpel·lació al Ple del Parlament de Catalunya sobre la prevenció i la reducció del frau fiscal.
Per a Giró, “la clau de volta d’un Estat del Benestar és el seu sistema fiscal”, tal com demostren aquells models de societat que “tots considerem admirables” i que es caracteritzen per disposar d’uns sistemes fiscals robustos i orientats a la redistribució, de caràcter progressiu i amb uns mecanismes de persecució del frau. “Els governs han de destinar els recursos cedits pels ciutadans a través dels seus impostos a corregir les desigualtats, a proveir serveis bàsics, a reforçar el teixit social i, en definitiva, a fer que totes les persones tinguin garantits uns nivells mínims de benestar”, ha assegurat.
No obstant això, el conseller ha lamentat que en el cas d’Espanya aquest contracte social no es compleix “els tributs que cedim els contribuents sembla que es destinen més aviat a espiar els propis ciutadans mentre exerceixen els seus drets polítics fonamentals i a ampliar i fer més fondes les clavegueres de l’Estat, que a reforçar els fonaments de l’Estat de Dret i de la democràcia”, ha reblat.
El màxim responsable de les finances del Govern català també ha posat de relleu la tasca realitzada per l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) durant els darrers mesos i ha considerat que “representa un exemple de com haurien de ser les estructures d’un Estat”. Sobre les actuacions de l’ATC, va fer aflorar 338 milions d’euros procedents de les actuacions de prevenció i reducció del frau fiscal realitzades durant el 2021, fet que representa un increment del 55% respecte de l’exercici anterior.