Jordi Puigneró (Sant Cugat, 1974) és Enginyer Màster en Sistemes d’Informació per la Universitat de Surrey, al Regne Unit, i des del 2021 és vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori.
“Hem estat un país industrial i ara hem de ser un país digital”. Així expressa el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, el paper que ha de jugar Catalunya en el desenvolupament tecnològic i l’economia digital, un àmbit que, amb el comerç com a rerefons, s’abordarà dijous vinent al CaixaForum al cicle Del Baratillo al 2.0 que organitza LA MAÑANA amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”.
Puigneró destaca que el 2013 les polítiques digitals s’abordaven des d’una direcció general mentre que van anar creixent en importància al passar a ser Secretaria primer i Conselleria després (actualment en l’àmbit de la vicepresidència). El vicepresident defensa que les polítiques digitals són cada cop més presents en la societat i que a arran de la pandèmia “s’han convertit en imprescindibles per treballar, comprar, socialitzar i accedir als serveis públics”. Per això explica que el Govern les va portar “a la taula on es prenen les decisions”.
Puigneró recorda que durant la pandèmia tothom va acudir al món digital “de forma sobtada i accelerada” per continuar l’activitat laboral i afirma que malgrat “algunes dificultats inicials” el resultat i l’adaptació ha estat “ràpida”. Afegeix que disposar d’unes bones infraestructures digitals i la tasca del sector per “acompanyar i ajudar” les petites i mitjanes empreses que encara no havien fet el salt va permetre continuar l’activitat. Per tant, recorda que la pandèmia ha canviat la percepció social i econòmica que es tenia de la digitalització i “n’ha accelerat dràsticament el seu desenvolupament”. Puigneró afirma que de la mateixa manera que fa més de 100 anys Catalunya es va veure immersa en la revolució industrial avui el desenvolupament tecnològic i l’economia digital “suposen una oportunitat perquè Catalunya lideri el progrés i el benestar social del segle XXI”. En aquest sentit augura que aquest procés “generarà noves oportunitats laborals” i assegura que és el sector que crea més ocupació. Després d’afirmar que el sector ha d’apostar pel desenvolupament de les tecnologies digitals avançades com el 5G, el blockchain o la intel·ligència artificial destaca que és un fet que el consumidor és cada cop més digital i que, per tant, “el comerç ha de ser allà on està el ciutadà”. D’altra banda recorda que les eines digitals permeten conèixer millor els clients, oferir-los productes “més personalitzats i automatitzar processos”. D’altra banda afirma que el mateix client on line també vol gaudir d’altres “experiències de compra” en establiments que aportin més del que es pot obtenir per internet. I conclou que és això el que cal reforçar.