Un total de 24 municipis de la demarcació de Lleida s’han adherit al programa de promoció de l’habitatge en el món rural, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Aquest programa té com a objectiu facilitar que les persones i les famílies puguin instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d’habitatges en desús.
El Departament l’impulsa “per tenir un país viu, per un país ple i per evitar el despoblament, per mantenir o atreure famílies als pobles i micropobles del nostre país”, va posar ahir en valor el conseller Damià Calvet. L’objectiu es durà a terme “mitjançant la diagnosi, la rehabilitació, el que generarà a més activitat i dinamització econòmica i ocupació”, va enumerar.D’aquesta manera, el programa vol contribuir a evitar la pèrdua de població i a incentivar la realització de projectes i actuacions estratègiques, sectorials i singulars innovadores que estimulin i reforcin l’accés a l’habitatge. La convocatòria de la prova pilot s’adreçava a 372 municipis de l’àmbit rural, de menys de 500 habitants i de menys de 3.000 habitants amb 10 o més nuclis de població.
Concretament, del Pirineu hi opten municipis de l’Alta Ribagorça (el Pont de Suert), de l’Alt Urgell (Peramola i Josa i Tuixén), del Pallars Jussà (Isona i Conca Dellà i la Torre de Cabdella), del Pallars Sobirà (Alins, Alt Àneu, Baix Pallars, Lladorre, Soriguera, Sort i la Guingueta d’Àneu), la Cerdanya (Lles i Prats i Sansor) i de la Val d’Aran (Vilamòs). Pel que fa a la Plana de Lleida, s’hi han adherit municipis de la Noguera (la Sentiu de Sió i Preixens), de la Segarra (Tarroja de Segarra i Torrefeta i Florejacs), del Segrià (Almatret, Llardecans i Torrebesses) i de l’Urgell (Ciutadilla i Maldà). D’altra banda, Territori també ha engegat un altre programa: Reallotgem.cat, que vol “acabar amb les llistes de les meses d’emergència i, per tant, ens estem adreçant a entorns urbans més densos”, va explicar el conseller Calvet. En aquest cas, però, no n’hi ha cap de les comarques de Lleida.