Integra Lleida és una plataforma ciutadana formada per una agrupació d’associacions, col·lectiu i persones físiques de diferents cultures que s’han unit per aconseguir una integració i convivència “exemplar i veritable” en la nostra societat.
El president de l’entitat, Mouad Boukaibat, lleidatà originari del Marroc i veí de la Bordeta des de fa 23 anys, és llicenciat en Dret Públic i especialitzat en Ciències Polítiques. A més de coordinar la plataforma, és treballador de l’empresa Ilnet com a operari de màquina i forma part del comitè sindical d’aquesta.
Boukaibat considera que qualsevol observador del panorama polític social, es troba amb una situació que dista molt d’un bon funcionament, existint greus disfuncions entre les diferents cultures que formen la societat lleidatana; i critica que “uns certs partits polítics aposten per la duresa i rebuig social a una part de ciutadania, que a arribat a aquesta terra fa molts anys de diferents col·lectius i diferents cultures a través del moviment migratori”.
Segons el president de l’entitat, durant aquests anys s’han comès errors d’una part de la ciutadania, en “no adaptar-se, i no haver acceptat les normes i model de vida del lloc que els ha acollit. Part d’aquestes persones no han pogut o no han sabut encaixar dins del marc social existent, i a vegades tampoc han triat el camí adequat per a defensar els seus drets bàsics i protegir les seves característiques culturals”.
Per tant, “resulta necessari reduir el distanciament i bastir ponts per a una societat igualitària i transversal, fomentant i invertint en polítiques d’integració veritables i assenyades per a aconseguir una convivència exemplar”, va assenyalar Boukaibat. Amb aquesta finalitat s’han unit diferents associacions, col·lectius i persones representen moltes famílies lleidatanes.
En la plataforma participen col·lectius de molts països, com podria ser el de República Dominicana, Guinea Conakry, Colòmbia, Romania, Cuba, Bulgària, Pakistan, Senegal o Argentina, entre d’altres. Així com associacions com la de Camerun, Mauritània, Fulbe Fuladuu Kolda, o les comunitats Chabab al Amal i la Comunitat Islàmica Alouma de Lleida. A més compten amb col·laboradors com SOS Racisme Catalunya.
Entitats com Integra Lleida són molt necessàries, ja que l’Organització de Nacions Unides diu que Espanya suspèn en matèria de discriminació racial. Fa uns dies, el Govern espanyol va fer públic que té previst aprovar una llei contra el racisme i altres formes d’intolerància, i una altra de millora de col·laboració de les administracions públiques i d’organització dels municipis de menor grandària perquè tinguin els mateixos drets i serveis, entre altres. El Departament d’Igualtat i Feminismes ha començat a fer les primeres passes per dur al Parlament una llei catalana contra el racisme. La consellera Tània Verge considera “inadmissible” que una societat democràtica permeti encara avui una vulneració tan “greu” dels drets humans com el racisme. Cal esmentar, però, que Integra Lleida no lluita només contra la xenofòbia i el racisme, sinó que busca atendre als menys privilegiats. Fa unes setmanes, van visitar el Centre Obert d’Arrels Sant Ignasi, i els hi van oferir “ser altaveu de les seves causes que també són nostres, voluntariat lingüístic, i roba d’abrigar, entre d’altres. Treballem per les persones més vulnerables de Lleida”.
L’Àrea d’Igualtat busca crear un punt de trobada per a dones d’arreu de Lleida
Laura Solà, membre de l’Àrea d’Igualtat a Integra Lleida, i llicenciada en psicologia amb un postgrau en victimologia, expressa que, junt amb les seves companyes Rocío Díaz, Laura Gómez i Aziza Es-Sahely, estan preparant de cara a aquest 2022, “un projecte o un punt de trobada on ens puguem reunir i que vinguin noies perquè puguin compartir el que vulguin per desfogar-se, integrar-se i conèixer-se”. D’aquesta manera podran parlar del que s’han trobat en arribar aquí, com ha sigut el canvi, i les seves vivències, d’aquesta manera podran socialitzar, ja que “moltes vegades, si no es coneix l’idioma, et tanques en tu mateixa o en el teu grup i t’encasella en un lloc del qual és difícil sortir”. D’altra banda, també preparen xerrades públiques com el col·loqui La dona musulmana: integració, inclusió i ciutadania, que tindrà lloc el dissabte a la Sala Jaume Magre.