En aquest àmbit, Oliveros i Boza han dit que a la candidatura hi ha membres sobiranistes i independentistes, però la candidatura no ho és, ja que inclou advocats de diverses ideologies. De fet, volen aglutinar advocats de tots els sectors. Elpidio José Silva ha dit que ell no és independentista i que si la llista fos sobiranista no en formaria part. De fet, creu que la política ha de quedar fora de l’ICAB, com queda fora dels col·legis de metges, ha dit, i ha de defensar exclusivament els col·legiats i els drets fonamentals. Per a Silva, el qualificatiu de sobiranista que té la llista és un “relat” per perjudicar-los.
En el decurs de la presentació, el candidat a degà ha explicat la motivació del seu equip de cara a l’objectiu de convertir el col·legi en una eina de treball realment útil pels seus col·legiats, contra la precarietat laboral i al servei dels drets dels lletrats enfront d’altres institucions jurídiques o administratives, d’acostar les delegacions al cor de l’ICAB; dels drets fonamentals de la societat, de potenciar l’ús del català a la justícia i de la lluita permanent en pro del dret universal de defensa.
Boza i Oliveros han explicat també el model participatiu, col·laboratiu i allunyat de tot personalisme que volen implantar a l’ICAB, d’acord amb el sistema ‘teal’ de les organitzacions més avançades, tal com simbolitza el color corporatiu adoptat per la precandidatura. “Som una proposta de base, per millorar la vida laboral de tots els companys, i defensar els drets fonamentals de la societat”, ha dit Oliveros.
Pel que fa a les eines al servei dels col·legiats, han parlat d’utilitzar tècniques de màrqueting per potenciar, entre altres coses, la necessitat d’una advocacia preventiva; del vot electrònic i l’ús de les noves tecnologies per una gestió més transparent i participativa; de prestar assistència tècnica als despatxos petits en temes informàtics i de gestió administrativa; d’impulsar una borsa de treball útil i eficaç i lluitar contra la precarització dels advocats d’ofici; de conciliació familiar; de defensar les advocades davant el perill d’assetjament sexual.
S’han compromès a abaixar les quotes col·legials que han pujat durant la pandèmia, a congelar la resta i a intentar abaixar-les en el futur. Prescindirien de despeses “supèrflues” i intentarien aconseguir ingressos donant cursos de dret a altres professions i a l’estranger en castellà i anglès. També es plantegen la possibilitat d’abandonar el Consell General de l’Advocacia Espanyola i deixar de pagar-ne la quota.
Els candidats han expressat finalment el seu objectiu de convertir el col·legi en un espai social i en lloc de trobada dels col·legiats i per fer ‘networking’ o compartir aficions, com ara el teatre, la música coral, o la pràctica de diferents esports.
La candidatura liderada per Oliveros i Boza també compta amb Sergi Blázquez, president de l’associació de juristes Drets, l’exjutge inhabilitat Elpidio José Silva, Teresa Vallverdú, Lluís Mestres, membre de l’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils, o Robert Sabata, president de la Comissió de Defensa de l’ICAB i membre d’Advocats Europeus Demòcrates, entre altres.