Tot i la pandèmia el sector de l’alimentació de Catalunya ha assolit el 2020 un nou rècord exportador i supera per primera vegada els 11.000 milions en les seves vendes internacionals (11.435,01 milions), segons les dades que ha fet públiques Datacomex, la base de dades del comerç exterior europeu. En comparació amb les dades de l’any 2019, les exportacions agroalimentàries han augmentat un 6,62% en valor i 6,95% en volum, i esdevé l’únic sector econòmic que creix en exportacions en un any globalment negatiu pel comerç exterior català.
Pel que fa a les demarcacions, cal destacar que a Lleida on més s’ha exportat el 2020 ha estat en el sector de la fruita, amb un 42,74%, seguit dels olis vegetals amb un 35,53% i dels cereals amb un 33,80%. Per contra, els sectors on menys s’ha exportat a la demarcació és en el del peix, amb un 0,36% i en el del vi i cava amb un 0,80%. Cal tenir en compte, també, que en el cas de la fruita només és superada per Barcelona.
Així, per primera vegada, Catalunya lidera les exportacions agroalimentàries de l’Estat espanyol, per sobre d’Andalusia, que en els darrers anys havia ocupat aquesta posició. Catalunya augmenta les seves exportacions 2,34 punts per sobre de la mitja de l’Estat espanyol. El carni manté el lideratge pel que fa a exportacions agroalimentàries (40,16% del total), amb 4.591,80 milions. El segon lloc correspon al sector multiproducte o Fine Food, amb 3.054,25 milions, un 26,71% del total exportat en valor. Aquest sector decreix en les seves exportacions un 2%. De la resta de sectors, destaca el de la fruita i l’horta, que se situa en tercera posició (8,45%) amb 965,86 milions, que registra un increment en valor del 10,33% i un decrement del 6,79% en valor respecte al 2019.
l’impacte del brexit
Tot i el Brexit, les empreses catalanes han incrementat un 2,4% les exportacions a Regne Unit durant el 2020 exportant per valor de 566 milions.