Donar eines per als organitzadors de festes perquè segueixin un model d’oci jove saludable és l’objectiu dels materials i recursos que avui ha presentat la Comissió Tècnica Joves i Oci Jove saludable en el marc del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) a la Catalunya Central. L’acte s’ha celebrat a la delegació del govern davant de prop de vuitanta agents de salut, del món local i organitzadors de festes populars.
La Guia de Recomanacions sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals és l’eix troncal del material que s’ha elaborat. L’objectiu d’aquest material és donar eines a les entitats i administracions que organitzen festes. El material elaborat consta d’una infografia i un recull de bones pràctiques per al foment de la salut, en el context de l’oci jove, com a suport i full de ruta per a les diverses entitats i administracions que programen i gestionen festes populars.
La infografia pretén simplificar i unificar en un únic material visual les diverses actuacions a realitzar en la programació i gestió de festes populars i que pugui contribuir a la prevenció dels riscos que comporta el consum d’alcohol. Així, aquesta infografia contempla, resumeix i sistematitza les diferents accions de prevenció que s’haurien de treballar per l’oci i la festa: abans, durant i després de l’esdeveniment. Al mateix temps s’acompanya d’un recull de recursos, a mode d’exemple, per a dur a terme les actuacions proposades i descrites en la infografia.
Aquests materials estan disponibles al web de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Xifres preocupants
Les xifres amb les que ha treballat la Comissió Tècnica Joves i Oci són les recollides pel projecte DESKcohort que lidera la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya amb el suport de la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament d’Ensenyament. Segons dades del 2020 en enquestes realitzades a una mostra de 7.131 joves d’entre 12 i 18 anys escolaritzats a centres de la Catalunya Central, la mitjana d’edat en què comencen a fumar els joves de la Catalunya Central és de 13,9 anys. Les noies (amb un 8,3%) fumen diàriament per sobre dels nois (6,7%). pel que fa al consum d’alcohol, la mitjana d’edat en què comencen a veure és d’e 13,5 anys els nois i de 13,7 anys les noies. Pel que fa al consum de risc (que es considera a partir d’un consum d’alcohol que augmenta el risc de conseqüències nocives per a la persona relacionat amb factors com l’edat, el sexe i també ambientals), a la Catalunya central, el 23,2% dels nois i el 24,8% de les noies fan un consum de risc d’alcohol, gairebé un de cada 4 joves.
Adjuntem els resultats per comarques en consum d’alcohol i tabac:
COMARQUES | Mitjana d’edat en què les persones comencen a beure alcohol | % de persones que fan un consum de risc d’alcohol | ||
Nois | Noies | Nois | Noies | |
Anoia | 13,4 | 13,8 | 25,9 | 22 |
Bages | 13,4 | 13,8 | 20,6 | 24,7 |
Berguedà | 13,6 | 13,6 | 23,2 | 28,6 |
Moianès | 13,5 | 13,8 | 37 | 28,2 |
Osona | 13,5 | 13,8 | 21,8 | 25,2 |
Solsonès | 13,5 | 13,7 | 39,1 | 23,2 |
Font: Deskcohort, enquestes curs 2019-2020
COMARQUES | Mitjana d’edat en què les persones comencen a fumar | % de persones que fumen diàriament | ||
Nois | Noies | Nois | Noies | |
Anoia | 14 | 13,8 | 6,7 | 9,5 |
Bages | 13,8 | 13,9 | 6,7 | 9,5 |
Berguedà | 13,9 | 14,1 | 6,2 | 7,6 |
Moianès | 13,9 | 13,8 | 9,9 | 7,7 |
Osona | 13,9 | 14 | 5,9 | 7,6 |
Solsonès | 12,9 | 13,5 | 15,2 | 14,5 |
Font: Deskcohort, enquestes curs 2019-2020
Compartir experiències
Són múltiples les actuacions que s’estan duent a terme en l’àmbit territorial per al foment de l’oci saludable. I aquest material pretén establir criteris entorn la planificació i organització de festes populars.
L’elaboració d’aquest material neix arran de la formació dels Consells consultius i de coordinació de Salut Pública a tota Catalunya, que apleguen els diferents departaments de la Generalitat que hi ha al territori, diputacions, proveïdors de salut, consells comarcals, els principals municipis de cada regió sanitària, col·legis professionals i universitats. En l’anàlisi de la situació duta a terme, es va veure la necessitat de treballar en una sèries de temes que preocupaven, entre els quals hi ha els joves i el consum d’alcohol. Atenent que el consum d’alcohol segueix creixent entre els joves i que s’avança l’edat en l’inici del consum, es va creure important treballar l’eix “joves i oci saludable”. Aquest consum no només té impacte en la pròpia salut dels joves, sinó que també genera problemàtica d’incivisme i relacions. Aquesta problemàtica es veu agreujada en les festes locals i convé que tots els municipis actuïn generant espais d’oci saludable i promovent un consum responsable. Tenint en compte les aportacions posteriors fetes pels diferents membres del Consell, el consell va decidir la creació de la Comissió Tècnica de Joves i Oci Saludable, que es va constituir comptant amb els membres que havien proposat totes les institucions i organismes del Consell. Diferents dades quantitatives i qualitatives avalen aquesta decisió.
Un acte amb participació d’ens locals, agents de salut i entitats
A l’acte s’hi han convidat totes les entitats que formen el Consell territorial consultiu i de coordinació de Salut Pública del territori, a tots els Ajuntaments, Consells Comarcals i a les entitats membres de la pròpia Comissió tècnica, així com a altres comissions de la resta del territori català
La Sra. Rosa Vestit Villegas, Delegada del Govern a la Catalunya Central, ha inaugurat l’acte. A continuació, el Dr. Joan Colom, Subdirector general de Drogodependències i Director del Programa PCAVIHV (Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha parlat dels “Joves i festa, una relació (im)possible?”. Membres de la Comissió Tècnica han presentat els materials als assistents en els diferents formats de disseny i han parlat de l’estratègia de difusió que es durà a terme. La Gerent de la Regió Sanitària la Sra. Imma Cervós, ha conclòs l’acte de presentació agraint la tasca realitzada gràcies a la col·laboració de les entitats presents al territori, que aprofita els recursos existents i evita duplicitats, la qual cosa repercuteix en benefici de les persones i de la societat en general.