La Paeria va informar ahir que l’àrea de 433 hectàrees destinada a usos industrials del futur polígon de Torreblanca-Quatre Pilans afecta 13 habitatges -que poden ascendir fins a la vintena- on hi consten 41 persones empadronades, que els hauran de deixar.
L’alcalde accidental, Toni Postius, va dir que per ara la Paeria té constància de la legalitat de dos dels 13 habitatges afectats. Va afegir que dues de les torres s’hauran d’expropiar, ja que corresponen al sector del futur polígon on es construirà la terminal ferroviària. La resta dels habitatges, que formen part d’un altre sector, també quedaran afectats pel desenvolupament del sòl industrial, però s’incorporaran mitjançant el sistema de cooperació, on es crearà una junta de compensació i tots els propietaris de l’àmbit adoptaran per majoria les decisions mentre el sector no es desenvolupi.
Postius va afegir que el sector destinat a grans parcel·les industrials és majoritàriament de titularitat pública, ja que el 98% pertany a l’Incasòl i Paeria, amb la qual cosa no hi ha cap habitatge afectat. En total, són 170 els propietaris de finques afectades per l’àmbit industrial (que suma 433 ha i es divideix en quatre sectors), entre els quals Incasòl i Ajuntament de Lleida.
Va explicar que des de l’aprovació inicial del Pla Director de Torreblanca-Quatre Pilans un centenar de propietaris han demanat hora per analitzar la situació de legalitat de la seva propietat cercant informació a l’Arxiu Municipal. En aquest sentit, va dir que les edificacions construïdes abans del 1956 estan “legalment implantades”, tal com preveu la normativa. L’alcalde accidental va afegir que treballen amb la Generalitat perquè els propietaris d’habitatges dels quals no se’n pugui acreditar la legalitat també puguin rebre la indemnització corresponent.
La voluntat de la Paeria és que els propietaris disposin de tota la documentació necessària perquè a partir de l’1 de setembre, quan el Pla Director sortirà a informació pública durant 45 dies, puguin presentar les al·legacions que creguin convenient. La previsió és aprovar definitivament el pla abans que acabi l’any i, en paral·lel, tramitar la reparcel·lació i urbanització, per començar les obres entre finals del 2023 o principis del 2024. Torreblanca-Quatre Pilans serà un dels sectors industrials més grans del país i l’Ajuntament de Lleida estima que s’hi poden crear entre 6.000 i 12.000 llocs de treball “qualificats” de forma directa, a més de molts altres indirectament.
L’alcalde accidental també va explicar que la Paeria preveu que el Pla director de Torreblanca-Quatre Pilans inclogui els traçats de les línies d’evacuació elèctriques i plaques fotovoltaiques projectats i que discorrerien pel terme municipal de Lleida. L’objectiu és evitar l’afectació als veïns de les zones afectades per la instal·lació d’una línia d’alta tensió i dues subestacions. Així mateix, es traslladaria la subestació de Magraners a l’àmbit del futur polígon.
Protesta en contra del projecte industrial i per salvar l’Horta
Un centenar de veïns de Grealó, Quatre Pilans i Magraners es van manifestar ahir contra la construcció del polígon industrial de Torreblanca-Quatre Pilans. La protesta va anar dels Camps Elisis fins a la Paeria i durant tot el recorregut els veïns van cridar “No al polígon”. Un dels afectats van llegir el manifest “Salvem l’Horta, No al polígon de Torreblanca”. Els concentrats van dir que “aquest projecte provocarà la destrucció d’una part important del pulmó de Lleida, com és l’Horta, així com l’expropiació dels terrenys i els habitatges on viuen, treballen i cultiven els veïns de l’Horta de Lleida des de fa generacions. I ofegant, una vegada més, el barri de Magraners”. “Per no parlar de l’impacte paisatgístic i la contaminació acústica i lumínica que pot arribar a generar un projecte d’aquesta magnitud”, van afegir.
Els manifestants van demanar a la Paeria i a la Generalitat de Catalunya que es replantegi aquest projecte donada la proximitat d’aquest polígon de les zones naturals protegides de la finca Torre-ribera i Mas de Melons, que “suposa un perill per tota la flora i fauna que hi és present”. En aquest sentit, destaquen la presència de la trenca, espècie d’ocell catalogada com “en perill d’extinció”, i un total de 17 espècies més d’avifauna protegides.