La pandèmia del Covid-19 ha provocat un repunt dels trastorns alimentaris i de conducta entre els adolescents, segons apunten els experts, un fet que ha portat els serveis de psiquiatria a estar “molt saturats”. Des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerten de la necessitat d’augmentar la inversió i afirmen que és un sector amb un dèficit crònic de finançament.
El metge especialista en psiquiatria Àngel Pedra explica a LA MAÑANA que amb el coronavirus i, sobretot, els confinaments, s’han trobat un augment de casos d’ansietat i depressió entre les persones més joves, que han acabat derivant en problemes familiars. En aquest sentit, l’expert apunta que han repuntat els trastorns alimentaris i les autolesions, “com per exemple talls a les cames i els braços”.
Segons un estudi de la Confederación Salud Mental España, el 46% de la població espanyola va manifestar un augment del malestar psicològic durant el confinament, mentre que des de l’inici de la pandèmia fins a l’actualitat un 6,4% de la població ha acudit a un professional de la salut mental per algun tipus de símptoma, i el percentatge més alt és un 43,7% per ansietat i un 35,5% per depressió, segons dades de Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Pedra explica que per superar aquests tipus de situacions traumàtiques, primer s’ha de valorar fer un diagnòstic i posteriorment s’ha de tractar el problema amb un tractament farmacològic i psicològic. “És important treballar-ho de manera conjunta, no només amb l’adolescent, sinó també amb la família”, sosté.
A l’hora de dur a terme aquests tractaments, l’expert assenyala que el més complex és l’alimentari, ja que necessiten més temps de tractament, però assegura que compten amb la col·laboració de tothom, d’adults i joves, perquè, afirma, “volen solucionar el problema”. Un altre trastorn que ha augmentat arran el Covid-19 és el de conducta. En aquest sentit, Pedra diu que el confinament ha provocat més impulsivitat, violència i nerviosisme entre els joves i adolescents.
Un estudi del Grup d’Estudi i Tractament de l’Autolesió (GRETA) constata que un 58% d’adolescents d’entre 12 i 18 anys que estan ingressats en un centre hospitalari per problemes de salut mental s’havien autolesionat. La recerca exposa que els principals motius estan relacionats amb les dificultats que tenen aquestes persones per afrontar aquests traumes o dificultats, i per gestionar emocions intenses desagradables. Pedra remarca la importància de no amagar-s’ho per vergonya o por a ser rebutjats i parla de la necessitat de tractar la dificultat amb els familiars més propers.