També ha afirmat que aquesta conjuntura “és independent de la pandèmia”, tot i que aquesta “hagi originat despeses addicionals a les previstes i reduint ingressos que estaven pressupostats”. En aquest sentit, el rector ha reclamat al Govern que acabi de repartir els fons covid que ha rebut de l’Estat per a les universitats. Dels 51 milions atorgats a Catalunya, la Generalitat només n’ha distribuït 20, dels quals 1,17 milions han estat per a la UdL. “Si es repartissin els altres 31 milions restants, en tindríem més d’1 i això potser permetria tancar correctament l’exercici”, ha afegit.
El rector ha lloat la resposta de tota la comunitat universitària “per reconvertir l’activitat presencial en no presencial” tant en docència com en recerca i gestió, en el que ha qualificat com a “un esforç sense precedents a la UdL”. “Aquest és un missatge molt important que hem donat als que critiquen la universitat per immobilista”, ha manifestat Puy.
En el seu balanç, el rector de la UdL ha destacat, entre altres, l’inici dels nous dobles graus de Geografia i Turisme i Enginyeria Mecànica-Enginyeria de l’Energia i Sostenibilitat; la implementació de la nova plataforma UdL Treball, que integra els serveis d’orientació professional i d’inserció laboral; o la captació de més de 2 milions d’euros del Pla Nacional de Recerca per a 23 projectes i prop d’un milió per a cinc projectes europeus.
Les intervencions dels claustrals han tingut a veure amb la situació econòmica de la UdL, el Pla de Dedicació Acadèmica (PDA), el relleu generacional del professorat i el material de suport per a la docència virtual, entre altres. “No està resultant fàcil la gestió d’aquest curs i no és fàcil tenir la visió global del que està passant en cada moment en una institució gran i complexa com la UdL, però hi hem posat voluntat i esforç”, ha assenyalat Puy.
Informe del síndic de greuges
El coordinador del Consell de l’Estudiantat de la UdL, Josep Maria Giménez, li ha reclamat un recull més extens de les queixes rebudes, recordant també la polèmica pel contingut de les classes d’un professor de la Facultat de Lletres. Betriu ha reconegut que aquesta és “una espina clavada” que té perquè no va aconseguir que les parts acceptessin la mediació. Aquest, aposta per impulsar “expedients de mediació en els quals la intervenció del Síndic pugui servir per atansar posicions i arribar a compromisos acceptables per totes les parts implicades i de compliment obligat”.
Després dels quatre anys de mandat que fixen els Estatuts, el rector Jaume Puy ha proposat renovar Betriu en el càrrec. Aquesta pròrroga ha quedat en suspens a l’espera d’un informe de l’assessoria jurídica sobre si cal o no majoria absoluta per renovar-lo, ja que la votació ha estat de 48 vots a favor, 34 en contra i 38 abstencions. Mentrestant, el síndic de greuges de la UdL continua en funcions.