• Qui som
  • Subscriu-te
  • Contacte
  • Anuncia’t
Dissabte, 10 abril, 2021
17 °c
Lleida
Ds
Dg
Dl
Dt
Subscriptors
La Manyana
  • Lleida
  • Comarques
  • Internacional i Política
    • Eleccions 14-F
  • Successos i jutjats
  • Oci
    • Espectacles
    • Cultura
    • Televisió i cinema
  • Esports
  • Economia
  • Canal Camp
  • Altres
    • Educació
    • Salut
    • Coronavirus
    • Ciència i tecnologia
    • Viatges
    • Sostenibilitat
    • Motor
    • Cuina
    • Vida social
    • Opinió
    • Temps
Cap resultat
Veure tots els resultats
  • Lleida
  • Comarques
  • Internacional i Política
    • Eleccions 14-F
  • Successos i jutjats
  • Oci
    • Espectacles
    • Cultura
    • Televisió i cinema
  • Esports
  • Economia
  • Canal Camp
  • Altres
    • Educació
    • Salut
    • Coronavirus
    • Ciència i tecnologia
    • Viatges
    • Sostenibilitat
    • Motor
    • Cuina
    • Vida social
    • Opinió
    • Temps
Cap resultat
Veure tots els resultats
La Manyana
Cap resultat
Veure tots els resultats
Inici Canal Camp

L’àcid peracètic, la millor alternativa al clor per desinfectar maduixes

Segons una recerca liderada per la UdL i publicada a ‘International Journal of Food Microbiology’

perRedacció
13 gener, 2021
en Canal Camp
Temps de lectura: 2 mins read
0 0
0
L’àcid peracètic, la millor alternativa al clor per desinfectar maduixes

ETSEA-UdL / Els investigadors han analitzat diferents substàncies per desinfectar les maduixes

0
ACCIONS
62
VISTES
Comparteix a FacebookComparteix a Twitter

L’àcid peracètic és la millor alternativa a la desinfecció per clor per a les maduixes davant de possibles contaminacions des de la collita fins a la taula, principalment per norovirus que provoquen gastroenteritis i bacteris com la salmonel·la (Salmonella spp.) o la listèria (Listeria monocytogenes). Així ho conclou una recerca liderada per la Universitat de Lleida (UdL) publicada a la revista International Journal of Food Microbiology. L’estudi, realitzat conjuntament amb l’IRTA i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) de València, ha analitzat l’efectivitat de diferents alternatives al clor per afegir a l’aigua de rentat de les baies.

El risc que comporten els problemes de seguretat dels subproductes derivats de la desinfecció del clor a la indústria de la fruita ha impulsat la recerca de desinfectants alternatius. Les investigadores i els investigadors, encapçalats per la catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la UdL Immaculada Viñas, han avaluat l’àcid peracètic, l’aigua oxigenada o peròxid d’hidrogen, l’àcid cítric (AC), l’àcid làctic (AL) i l’àcid acètic (AA) en diferents dosis i temps de descontaminació.

Els resultats del treball, que forma part de la tesi del doctorand de la UdL Jordi Ortiz-Solà, indiquen que les millors concentracions – com alternativa a 100 parts per milió (ppm)  de clor, utilitzat per a la desinfecció de diferents matrius en les industries alimentàries- han estat de 80 ppm per a l’àcid peracètic, un 5% per a peròxid d’hidrogen i un 2,5% per a àcids orgànics (AL, AA i AC) després del tractament de 2 minuts.

El primer ha resultat “la substància desinfectant òptima, pels seus efectes microbicides, baix cost i baixa concentració necessària per eliminar els patògens”, explica Viñas. A més, l’àcid peracètic manté la qualitat de l’aigua de rentat després del seu ús, sense la presència de patògens en la mateixa, permetent la recirculació i evitant així possibles contaminacions creuades. “Aquest punt és també important, ja que es pot garantir la seguretat del producte, sense tenir grans despeses econòmiques i malbaratament d’aigua”, afegeix la catedràtica.

Els investigadors també plantegen la necessitat de futurs estudis sobre la combinació de l’àcid peracètic amb altres tecnologies no tèrmiques, com la llum ultraviolada assistida per aigua (UV-C), per millorar la desinfecció de les maduixes, “sobre tot aquelles que van destinades a un processament o congelació, ja que s’ha vist que els principals problemes amb els virus entèrics -com el norovirus-, s’han trobat en aquest tipus de productes”, destaca Viñas.

Redacció

Redacció

Articles relacionats

El canal de rec Xerta-Sénia regarà en dos anys 190 ha de cultiu a Xerta i Aldover

perACN
7 abril, 2021
0
El canal de rec Xerta-Sénia regarà en dos anys 190 ha de cultiu a Xerta i Aldover

El canal de rec Xerta-Sénia deixarà aviat de ser una promesa, que s'ha fet esperar gairebé mig segle. La consellera...

Llegir més

Agroseguro calcula que les gelades de Sant Josep van afectar unes 9.000 hectàrees

perACN
7 abril, 2021
0
Agroseguro calcula que les gelades de Sant Josep van afectar unes 9.000 hectàrees

Les gelades que van tenir lloc del 18 al 23 de març coincidint amb el cap de setmana de Sant...

Llegir més

Provaran noves tècniques per produir arròs ecològic al delta de l’Ebre

perACN
1 abril, 2021
0
Provaran noves tècniques per produir arròs ecològic al delta de l’Ebre

El projecte Organic Delta Rice implicarà enguany diversos productors i socis de les cooperatives arrossaires per provar "en camps extensos"...

Llegir més

Oposició al Bages contra la instal·lació de 30.000 plaques solars en uns terrenys agrícoles de Navàs

perACN
1 abril, 2021
0
Oposició al Bages contra la instal·lació de 30.000 plaques solars en uns terrenys agrícoles de Navàs

"Aquesta vall estava gairebé abandonada. Ens hi vam establir unes quantes famílies que hi hem invertit ànima, vida i diners...

Llegir més
Carrega més

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

He llegit i accepto la política de privacitat.

EL MÉS LLEGIT

  • L’EMA està “fermament convençuda” que es pot continuar vacunant amb AstraZeneca mentre investiga els casos de trombosi

    Investiguen la mort de dos homes a Lleida amb la vacuna

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0
  • L’EMA investigarà cinc casos de la síndrome de fuga capilar en vacunats amb AstraZeneca

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0
  • El detingut per circular més de 30 quilòmetres contra direcció a l’AP-7 duia el cadàver de la parella al costat

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0
  • El CB Pardinyes pateix però aconsegueix mantenir viu el somni

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0
  • La Paeria veu amb bons ulls la nova mesquita del carrer del Nord

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0

(+34) 973 001 140
Príncep de Viana, 27-29, Lleida
web@lamanyana.cat

CONTACTE

REDACCIÓ: lamanyana@lamanyana.cat
ADMINISTRACIÓ: administracio@lamanyana.cat
PUBLICITAT: publicitat@lamanyana.cat
  • AVÍS LEGAL
  • POLÍTICA DE COOKIES
  • POLÍTICA DE PRIVACITAT

Amb el suport de: 

© 2020 La Mañana. Tots els drets reservats.

Cap resultat
Veure tots els resultats
  • Lleida
  • Comarques
  • Internacional i Política
    • Eleccions 14-F
  • Successos i jutjats
  • Oci
    • Cultura
    • Espectacles
    • Televisió i cinema
  • Esports
  • Economia
  • Canal Camp
  • Altres
    • Educació
    • Salut
    • Coronavirus
    • Ciència i tecnologia
    • Viatges
    • Sostenibilitat
    • Motor
    • Cuina
    • Vida social
    • Opinió
  • Subscriptors
  • Qui som
  • Subscriu-te
  • Contacte

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Per a més informació consulti la nostra Política de cookies.D'acordRebutjar Més informació
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Sempre activat

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?