Després de dos anys sense poder celebrar-se a causa de la pandèmia, l’Aplec del Caragol “engega de nou la maquinària” per a la seva 41a edició, la de la represa i la tornada a la normalitat, que inclourà un centenar d’activitats lúdiques, culturals i solidàries.
“La festa té una salut de ferro i Lleida i les colles estan esperant l’Aplec amb unes ganes que fins i tot ens han sorprès”, va afirmar el president de la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol, Ferran Perdrix. Enguany, seran 106 les colles participants que aplegaran uns 13.500 collistes. Des de la Fecoll han notat un increment dels membres que les integren tot i que “moltes han hagut de dir que no a més gent”, va assenyalar Perdrix. En aquest sentit, va indicar que les limitacions d’espai del recinte del Camps Elisis on se celebra no permeten que la festa pugui créixer, ara per ara, en participants. A la vegada, hi ha nou colles en llista d’espera per poder participar a l’Aplec. L’organització estima que passaran pel recinte entre divendres i diumenge unes 200.000 persones. En moment amb més afluència, dissabte a la nit, s’hi poden concentrar entre 50.000 i 60.000 persones.
La 24a Setmana Cultural de l’Aplec donarà el tret de sortida a la festa el diumenge 15 de maig, amb l’espectacle de titelles Hamelín, de la companyia Xip Xap, en col·laboració amb la Fira de Titelles de Lleida. El dilluns 16 tindrà lloc el pregó de la 41a edició, a càrrec del periodista i empresari lleidatà, Tatxo Benet. A més, durant tota la setmana, s’han programat molts altres actes previs com ara teatre, havaneres i el monòleg de David Sas. Però el plat fort arribarà a partir del divendres 20 de maig al vespre, amb Lo Caragolasso, un espectacle musicoteatral conduït pel Sr. Postu i amb l’assistència de Mari Pau Huguet, que servirà per inaugurar la 41a edició de l’Aplec del Caragol. Entre divendres i diumenge, s’han previst un centenar d’activitats, la majoria organitzades per les pròpies colles i altres per la Fecoll. Seran propostes per a tots els gustos i edats, tant gastronòmiques com lúdiques, culturals i solidàries.
Caragol Bover per ‘Alcarràs’ i Caragol Llimac per al Lleida Esportiu
L’Aplec distingirà amb el Premi Caragol Bover a l’equip de la pel·lícula Alcarràs per “posar en valor la pagesia lleidatana”. Assistiran al lliurament els actors i productors del film i caldrà veure si també hi pot ser la directora, Carla Simón. Per contra, el Caragol Llimac recaurà enguany en el Lleida Esportiu per “posar en entredit el nom de la ciutat per tot el que ha passat el darrer any” entorn de l’entitat “amb inspeccions policials i rodes de premsa esperpèntiques”. Recolliran el guardó els nous gestors del club als quals la Fecoll desitja molts encerts per revertir la situació.
La Fecoll preveu que es consumiran més de dotze tones de caragols
Durant els tres dies, la Fecoll preveu que es consumiran a l’Aplec unes 12,5 tones de caragols, segons va dir Ferran Perdrix. Els visitants també tindran l’oportunitat de tastar-los. Ho podran fer al restaurant el recinte, amb tastos a 10 euros o amb menús a 25 euros i a 11 els infantils.. També hi haurà lots a 20 euros amb una llauna de ferro, caragols vius, oli d’oliva del Soleràs, caragols bullits, samfaina i un receptari perquè puguin cuinar-los a casa.
Nou espai talent
L’Aplec segueix reforçant els llaços amb entitats lleidatanes. En aquest sentit, una novetat d’aquesta edició, en col·laboració amb la Casa de Música i l’Orfeó Lleidatà, serà l’Espai Talent Lleidatà. Funcionarà dissabte i la voluntat és donar l’oportunitat a grups lleidatans per donar-se a conèixer en el marc de l’Aplec. També hi haurà un concurs de garrotins, en aquest cas amb el suport d’Òmnium Cultural Lleida-Ponent. La mateixa entitat també col·labora en el concurs de rodolins i versos satírics, que enguany ha guanyat Nolèlia Marín amb un text on exposa amb humor què suposa ser cap de colla.
Vessant solidària
A la vegada, la festa manté la seva vessant solidària. Així, cedirà un espai a l’Aplec a Càritas Lleida per instal·lar-hi un photocall i poder recollir diners per finançar les iniciatives socials que porta a terme aquesta entitat. També se celebrarà, per segon cop, la xollada solidària per recollir cabells per a elaborar perruques per a persones amb càncer. Es destinaran a l’Associació Contra el Càncer de Lleida i hi participaran desinteressadament perruqueries de la ciutat.
Impacte a la ciutat
L’Aplec del Caragol suposa un impacte econòmic a Lleida de més 6,5 milions d’euros, tot i que des de la Fecoll apunten que aquesta xifra és superior i preveuen actualitzar l’estudi que van fer per quantificar-ho amb més precisió. Només la despesa que fan les colles i la Fecoll supera els 1,5 milions d’euros.