Un informe encarregat pel Departament d’Agricultura a la Universitat de Girona que descriu i analitza la situació de la dona a la indústria alimentària a Catalunya, ha conclòs que prop del 40% del personal agroalimentari són dones. L’estudi també indica que elles dones cobren un 23,19% menys que els homes de mitjana, i en el grup de 45 a 54 anys és on es produeix la diferència més gran entre gèneres.
Segons aquest treball, el grau de feminització de la indústria alimentària varia molt entre empreses, amb un rang des de l’11% de dones en una alguns casos fins al 70% en altres, però més sovint se situa a l’entorn del 40% de dones, segons dades d’afiliació a la Seguretat Social (dels anys 2012 a 2019). Com a referència, la taxa de feminització al total d’Espanya és del 37%. El creixement dels salaris dels homes és més accelerat que els de les dones a mesura que els anys d’antiguitat incrementen, i la bretxa entre dones i homes augmenta també quan augmenten les responsabilitats en l’empresa. En canvi, la bretxa salarial entre els treballadors i les treballadores de nacionalitat estrangera és menor que entre els espanyols, segurament també perquè es dona una concentració més alta en les categories laborals baixes.
Quant a la feminització del poder, l’estudi indica que la direcció executiva és femenina en un 21%, i la presidència del consell és ocupada per una dona només en el 12,3% dels casos. Pel que fa a contractes, homes i dones tenen un 80% de contractes indefinits, característica que sembla que els iguala, però les dones en tenen molts més de jornada parcial, el 60% del total.
Unió de Pagesos assegura que la pagesia professional, quan es jubila, segueix sent un dels col·lectius amb les pensions contributives...
Llegir més