• Qui som
  • Subscriu-te
  • Contacte
  • Anuncia’t
Divendres, 9 juny, 2023
31 °c
Lleida
28 ° Dl
28 ° Dt
29 ° Dc
26 ° Dj
Subscriptors
La Manyana
  • Lleida
  • Comarques
  • Política
    • Internacional
  • Successos i jutjats
    • Societat
  • Oci
    • Espectacles
    • Cultura
    • Televisió i cinema
  • Esports
  • Economia
  • Canal Camp
  • Altres
    • Educació
    • Salut
    • Coronavirus
    • Ciència i tecnologia
    • Viatges
    • Sostenibilitat
    • Motor
    • Cuina
    • Vida social
    • Opinió
    • Temps
Cap resultat
Veure tots els resultats
  • Lleida
  • Comarques
  • Política
    • Internacional
  • Successos i jutjats
    • Societat
  • Oci
    • Espectacles
    • Cultura
    • Televisió i cinema
  • Esports
  • Economia
  • Canal Camp
  • Altres
    • Educació
    • Salut
    • Coronavirus
    • Ciència i tecnologia
    • Viatges
    • Sostenibilitat
    • Motor
    • Cuina
    • Vida social
    • Opinió
    • Temps
Cap resultat
Veure tots els resultats
La Manyana
Cap resultat
Veure tots els resultats
Inici Opinió

Les postres preferides de l’Imperi Austrohongarès

perEnric Ribera Gabandé
9 agost, 2022
en Opinió
Temps de lectura: 2 mins read
0 0
0
0
ACCIONS
28
VISTES
Comparteix a FacebookComparteix a Twitter

Les cases reials europees sempre s’han caracteritzat pels sabors dolços, llaminers i pastissers, en la seva quotidiana alimentació. Des de les primeres monarquies i fins a l’actualitat, no hi ha un palau que no compti amb reconeguts pastissers. Reis, prínceps i princeses han estat sempre, malgrat el poc recomanat que resulta el degustar a l’excés aquestes menges rebosteres, uns grans sibarites de les arts que s’elaboren en els obradors, especialment la xocolata, a poder ser el més pur possible. En els palaus de l’Imperi Austrohongarès d’Hofburg i Schonbrun de Francesc Josep i Elisabeth Amalie Eugenie Herzogin in Bayern Sissí, s’acostumava a elaborar unes postres molt típiques de la cuina austríaca i del sud d’Alemanya: l’apfelstrudel, també conegut com strudel, els orígens del qual es poden situar en antigues fórmules pastisseres de la rebosteria turca, bizantina o armènia.

Alguns estudiosos filen més prim i situen les arrels del naixement de l’apfelstrudel en la cultura àrab i en l’armènia de Baklava. La fórmula de preparació, possiblement, té la seva partida en els soldats jenízaros de l’Imperi Otomà, que després de la conquesta de Bizanci, l’any 1453 sobre els Balcans, van partir cap a Viena. Amb l’arribada d’aquest a la capital austríaca, els vienesos van desenvolupar i van refinar les postres, popularitzant-les més tard en els diferents feus de l’antic Imperi Austrohongarès. Fins i tot, l’apfelstrudel, en l’antiguitat, se sap, que va arribar a ser un aliment de subsistència per als pobres. Quins són els ingredients que intervenen en l’apfelstrudel? El principal és la poma (compota). També estan presents el sucre, la canyella, les panses i el pa rallat. Algunes vegades, el rom, les nous, els pinyons i les ametlles tenen protagonisme en la seva preparació, donant-li una certa matisació en sabor. Amb tots aquests ingredients amassats s’emplena una pasta fullada i es cuina al forn.

El secret de l’èxit de l’apfelstrudel consisteix, segons els experts, en què la pasta fullada sigui el més prima possible alhora que elàstica. Els mestres pastissers vieneses i alemanys asseguren que perquè la pasta estigui al punt just, hauria de poder llegir-se un periòdic durant l’elaboració d’aquesta. És, també, molt important escollir el moment en què les pomes tinguin el grau d’aroma i textura ideal, agradable i amb una certa acidesa. L’apfelstrudel, postres preferides dels emperadors Francesc Josep i Sissí, se serveix tirant una mica de sucre glaç per damunt i acompanyat amb una crema calenta aromatitzada amb vainilla. Aquesta crema s’acostuma presentar a part en recipients de porcellana i, moltes vegades, amb un gelat de vainilla.

Enric Ribera Gabandé

Enric Ribera Gabandé

Articles relacionats

Madrid, la diferència

perJosep Ramon Correal
9 juny, 2023
0

La feina a la Federació Espanyola de Parkinson fa que hagi d’anar sovint a Madrid. El viatge amb l’AVE és...

Llegir més

Ciència ficció en temps d’incerteses

perMarisa García Vinyals
9 juny, 2023
0

Confessa l’escriptora Marta Sanz (Madrid, 56 anys) que “Su imaginación durante un tiempo pudo fluir libremente. No pesaba sobre ella...

Llegir més

Metges pel medi ambient

perDavid Colell Orrit
9 juny, 2023
0

Una comissió de l’Hospital Vall d’Hebron ha celebrat el Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, amb una...

Llegir més

La por a la selectivitat

perCarla Salazar
9 juny, 2023
0

Els nervis i inquietud han regnat aquesta setmana en els cossos de milers d’estudiants que han fet les Proves d’Accés...

Llegir més
Carrega més

EL MÉS LLEGIT

  • Detingudes cinc persones a Miralcamp per robar en un pis de Balaguer

    Detingudes cinc persones a Miralcamp per robar en un pis de Balaguer

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0
  • L’Arnau de Vilanova habilita una zona Transfer per agilitzar les altes de pacients que marxen de l’Hospital en ambulància

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0
  • Detenen dos agents de la policia local d’Alcarràs per la sostracció d’eines d’una operació antidroga

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0
  • ERC i Junts arriben a un pacte de governabilitat a l’Ajuntament d’Alcarràs

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0
  • Una passejada per la mort

    0 compartir
    compartir 0 Tweet 0

(+34) 973 001 140
Príncep de Viana, 27-29, Lleida
web@lamanyana.cat

CONTACTE

REDACCIÓ: lamanyana@lamanyana.cat
ADMINISTRACIÓ: administracio@lamanyana.cat
PUBLICITAT: publicitat@lamanyana.cat
  • AVÍS LEGAL
  • POLÍTICA DE COOKIES
  • POLÍTICA DE PRIVACITAT

Amb el suport de: 

© 2023 La Mañana. Tots els drets reservats.

Cap resultat
Veure tots els resultats
  • Lleida
  • Comarques
  • Política
    • Internacional
  • Successos i jutjats
  • Oci
    • Cultura
    • Espectacles
    • Televisió i cinema
  • Esports
  • Economia
  • Canal Camp
  • Altres
    • Educació
    • Salut
    • Coronavirus
    • Ciència i tecnologia
    • Viatges
    • Sostenibilitat
    • Motor
    • Cuina
    • Vida social
    • Opinió
  • Subscriptors
  • Qui som
  • Subscriu-te
  • Contacte

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Per a més informació consulti la nostra Política de cookies.D'acordRebutjar Més informació
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Sempre activat
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
DESA I ACCEPTA
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?