La demarcació de Lleida va tenir el percentatge més baix de seguiment de la vaga dels professionals als centres educatius públics, amb l’1,75%, segons va informar ahir el Departament d’Educació. A tot Catalunya, el seguiment va ser del 6,19%.
Els representants sindicals del sector educatiu lleidatà van participar en la manifestació convocada a Barcelona, que va reunir unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Des d’UGT-FESP Educació de les Terres de Lleida van explicar que no van aconseguir omplir l’autocar amb el qual tenien previst desplaçar-se a la capital catalana per participar en la mobilització. Josep Maria Ibáñez va detallar que van assistir una quinzena de representants i va lamentar l’actitud desafiant de la conselleria i la presència de furgonetes dels Mossos d’Esquadra davant la seu del Departament d’Educació. “Ens tracten com si fóssim uns violents”, va denunciar Ibáñez, el qual va agrair el suport que van rebre per part dels sindicats d’estudiants. Els sindicats van avisar que si la situació continua igual, “el curs no començarà ni acabarà amb normalitat”.
Setè dia de vaga
Els docents van tornar als carrers a Barcelona en el setè dia de vaga per exigir a Educació “negociació real” i “solucions”. La manifestació va sortir dels Jardinets de Gràcia, amb menys seguiment que les anteriors, i es va dirigir cap al Departament d’Educació. “Prou imposicions! Prou retallades! Per una educació pública de qualitat” va ser el lema de la capçalera.
En la mateixa línia, “Cap retallada a l’ensenyament”, “Cap imposició, Cambray dimissió” o “Ni privatització ni atacs a la immersió ni retallades” van ser alguns dels càntics que han entonat els manifestants durant la marxa. Així, també van protestar per la sentència del 25% de castellà a les aules. “Volem l’escola en català i també la volem pública i de qualitat”, van cridar en alguns moments.
Els sindicats es van mostrar conscients del “desgast” de la mobilització. La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, va dir que es manté “el pols i la pressió” amb el Departament, a qui ha acusat d’enviar “missatges de coacció i amenaces”. Des de CCOO, Teresa Esperabé va criticar que Educació no hagi demanat convocar la mesa de mediació per tal de poder encetar una negociació. “La conselleria vol continuar amb les vagues?”, es va preguntar, mentre que el portaveu de la Intersindical, Bernat Pèlach, va assegurar que les vagues tornaran quan es reprengui el curs, que va afirmar que pot ser “caòtic”, si Educació no pren mesures ara.
Consolidar les plantilles de reforç a les escoles
ERC, JxCat i el PDeCAT van registrar al Congrés una proposició no de llei conjunta que insta el govern espanyol a garantir que es puguin mantenir els reforços de personal docent i no docent de cara al curs vinent. Demanen “reeditar la transferència del curs passat a les comunitats autònomes tant dels fons propis de l’Estat com del mecanisme europeu REACT-UE per a Educació”, i “finançar la consolidació de les plantilles de reforç de personal docent i no docent contractades per les comunitats autònomes a causa de la pandèmia”.