Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h


Àngels Chacón: “Volem equiparar el preu dels graus amb el dels màsters”La consellera d'Empresa i Coneixement també vol implementar beques-salari


L’estudiantat reclama la reducció del 30% de les taxes. Hi haurà notícies aviat?

La nostra prioritat és facilitar l’accés a la universitat als estudiants de rendes més baixes. Dit això cal veure pressupostàriament de quines quantitats disposarem per aplicar aquesta rebaixa. És veritat que els preus són dels més alts de l’Estat però cal matitzar també que el cost és alt perquè també ho és el nivell de vida a Catalunya, que compta amb unes infraestructures i instal·lacions científiques com el sincrotó que formen el nostre ecosistema del coneixement. Ara mateix la Generalitat assumeix el 75% del cost de la matrícula mentre que l’altre 25% el paga l’alumnat. 

I com es farà aquesta reducció?

El que no té sentit és una reducció linial i el que volem és que l’estudiantat amb rendes més baixes que no està cobert per les beques de l’Estat ni per les Beques Equitat pugui tenir una tarificació social que faci que només hagi d’assumir un percentatge del total. D’altra banda volem implementar un sistema de beques salari que atansi a la universitat els estudiants que renuncien a anar-hi perquè han de contribuir a la renda familiar. I és que cal tenir en compte que una cosa és la matrícula i l’altra el desplaçament i les despeses associades als estudis. En tercer lloc volem treballar per igualar el preu dels graus i els màsters, ara que els màsters són un element que genera oportunitats en el mercat laboral. Tot això s’implementaria, a més, a partir del pròxim curs si s’aproven els pressupostos.

Aquesta reducció anirà en detriment del finançament de la universitat?

No... La universitat pateix un dèficit d’inversió, de finançament i de plantilles que cal tenir en compte. I a part, per llei, hem d’actualitzar els sous (un capítol que representa 20 milions). Si hi ha recursos, doncs, gran part de la dotació de la Conselleria anirà a les universitats. I en paral·lel també demanarem el traspàs de les beques a Madrid, com avalen tres sentències del TC, i la dotació pressupostària corresponent perquè no hi hagi retards en els pagaments i perquè es pugui tenir en compte que aquí hi ha uns costos de vida més elevats.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats