Lleida
17/32° C (sol)
97% 26 km/h


Cada 30 minuts mor una persona a Catalunya per causes derivades del tabacAixí ho afirma la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria, que tracta 300 persones per deixar de fumar


Enginyers Lleida finança amb 1.000 € un estudi de l'IRBLleida sobre tabaquisme, l'investigador principal, el doctor Francesc Abella, ha afirmat que el tabac mata una persona cada 30 minuts a Catalunya i una cada 4 segons a Europa. Així ho va manifestar ahir Abella en la presentació del conveni mitjançant el qual el Col·legi de Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Lleida (Cetill) i Enginyers Lleida donen 1.000 € a l'estudi "Repercusions del Consum de Tabac" que realitza l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i del qual el doctor Abella és el principal investigador.

"No hi ha res al món que causi més morts com el tabac", va afirmar Abella, que a més d'investigador principal de l'estudi dirigeix també la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida.

De fet, l'estudi de l'IRBLleida se centra sobretot en la relació entre el tabac i les dones, fent especial èmfasi en l'addicció a les dones embarassades. Fa 20 anys, explica Abella, les dones només suposaven el 10% del total per a fumadors, mentre que ara representen el 60%. A més, manifesta que 9.000 dones més que els homes moren per malalties cardiovasculars derivades del consum de tabac.

Quant a la població fumadora, segons dades de l'ESCA (Estadística de Salut de Catalunya), un 25,6% de la població és fumadora, un 1,6% més que l'any anterior. A Espanya, un 38,6% de la població és fumadora, i el percentatge d'augment és aproximadament el mateix que a Catalunya. El doctor Abella va explicar també que la unitat de tabaquisme de l'Hospital Universitari de Santa Maria atén 300 pacients nous cada any.

"Hi ha hagut una relaxació", explica Abella. Afirma que durant anys el percentatge anava a la baixa i que, per això, "hi havia la idea que la tendència a la baixa es produïa sola". Per fer front a aquesta malaltia crònica, tal com la cataloga l'OMS, proposa 3 mesures: pujar els preus, fer paquets neutres i finançar els tractaments per deixar de fumar, ja que només el 5% dels que ho intenten ho fan amb medicina.

Cada any, Enginyers Lleida finança un projecte de l'IRBLleida. La signatura del conveni per a l'estudi "Repercusions del Consum de Tabac" va comptar amb la presència de la vicedegana dels enginyers, Dolors Arderiu, i el responsable de promoció de l'IRBLleida, Josep M. Bosch.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats