Lleida
21-37° C (sol)
97% 26 km/h


El Centre Excursionista reclama millores als monuments durant l’homenatge als caiguts a LleidaEl CEL i el Partit Comunista van realitzar dos actes a la fossa comuna ubicada al cementiri de Lleida


La ciutadania de Lleida va decidir homenatjar, davant la fossa comuna dels republicans ubicada al cementiri municipal, a totes aquelles persones que durant la Guerra Civil i la postguerra van ser condemnats a mort. Concretament a la fossa del recinte lleidatà s’estima que hi han enterrades 500 persones.

Instants previs a l’acte Joan Ramon Segura, membre del Grup de Recuperació Històrica del Centre Excursionista de Lleida (CEL), va aprofitar per denunciar que per culpa del mal estat en el qual es troben alguns elements commemoratius del cementiri municipal Conxita Mir, historiadora de la Universitat de Lleida, s’havia negat a participar en l’acte. “Actualment, pel deteriorament causat pel sol i l’aigua hi ha lloses en les quals no es pot llegir el nom” va assegurar Segura qui va afegir que “ja ens hem posat en contacte amb l’Ajuntament de Lleida per solucionar aquesta problemàtica”.

Els primers a rendir tribut als caiguts, en un acte que va començar a dos quarts de dotze del migdia, van ser els membres del Partit Comunista Del Poble de Catalunya (PCPC) qui a través d’un manifest van recalcar que “el preu i els cost va ser molt alt amb quasi un milió de morts, víctimes de la barbàrie portada a terme per la plutocràcia i els terratinents del país”. El Partit Comunista però va posar especial èmfasi en el fet que ahir, 14 d’abril, es complien 80 anys de la proclamació de la Segona República. “Vuit dècades després seguim recordant que la història d’Espanya segueix sent un cicle a narrar de forma incompleta mentre seguim tenint més de 150.000 innocents enterrats a les cunetes i foses de l’oblit” recalcava el manifest.

Seguidament es van sumar a l’acte els membres del Grup de Recuperació Històrica del Centre Excursionista de Lleida (CEL). Tot i que en principi els actes havien de ser independents els membres del Partit Comunista del Poble de Catalunya van decidir secundar la proposta del Centre Excursionista i quedar-se a l’acte. Joan Ramon Segura va afirmar que “fem aquest acte per retre homenatge a tots aquells que estan enterrats aquí”. Respecte al monument ubicat al cementiri lleidatà Segura va afirmar que “no és un mur per recordar, és un mur viu”, ja que va assegurar que mai s’oblidaran a aquells que van morir afusellats. L’acte va cloure amb una ofrena floral al monument i amb els assistents cantant els Segadors.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats