Lleida
6/18° C (núvols)
97% 26 km/h


El Consorci de Normalització Lingüística apropa el català a més de 2.500 persones a LleidaL’entitat també implica 567 voluntaris en activitats com la de les parelles lingüístiques per ensenyar l’idioma als nouvinguts


El Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL)és un ens creat a partir de la voluntat comuna de la Generalitat i de nombrosos ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb l’objectiu de facilitar el coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua pròpia de Catalunya en tots els àmbits. A Lleida, l’any 2018 es van inscriure 2.499 persones als diferents nivells i cursos del CNL per aprendre català. El 60,9% dels inscrits eren d’origen estranger i cursaven els nivells inicials i bàsics. En menor quantitat, s’hi van inscriure també persones i professionals provinents de la resta d’España que s’estableixen a Lleida. 

L’itinerari formatiu que proposa el CNL s’ordena per nivells, d’acord amb el Marc Europeu Comú de referència. Així, comprèn els nivells certificats A2, B1 i B2, encarats a persones que s’inicien amb el català, tot i que ja l’han d’entendre i parlar una mica per accedir als cursos. Aquests alumnes s’inscriuen motivats per la feina, o bé per entendre què passa al seu voltant, per relacionar-se amb l’escola dels seus fills i filles o per mantenir vincles amb l’entorn veïnal i social de la ciutat. Els nivells superiors C1 i C2 estan relacionats amb els certificats per a oposicions, processos de selecció de personal i promoció interna dins de les empreses o institucions que, per necessitats laborals, requereixen un nivell alt de competència lingüística. 

D’altra banda, el CNL també ofereix serveis d’assessorament lingüístic als ens locals, entitats, empreses, establiments comercials, etc., tant en l’elaboració de l’etiquetatge com en la formació dels treballadors, entre altres. A més a més, aconsellen a les administracions en els processos de selecció de personal, duen a terme campanyes per al foment de la llengua catalana en l’àmbit empresarial, comercial, associatiu, etc. i col·laboren en els plans d’entorn que es duen a terme al territori amb el Departament d’Educació i les administracions locals. 

Pel que fa als convenis i acords de col·laboració, el CNL treballa conjuntament amb més d’una vintena d’entitats, organitzacions i institucions lleidatanes, amb les quals organitzen un ventall d’activitats per incentivar l’ús de la llengua catalana al llarg de tot l’any.

Fomentar l’ús oral

Per tal de promoure el català parlat, el CNL dur a terme un seguit d’activitats i propostes que abasten des de tallers de llengua orals i tertúlies, fins al Voluntariat per la llengua, a través del qual s’organitzen parelles lingüístiques amb voluntaris que parlen català i persones que el volen aprendre  millorar i, on també hi col·laboren establiments comercials i entitats culturals, entre altres. L’objectiu d’aquest programa es la millora de la competència oral de la llengua catalana per mitjà de l’aprenentatge no formal guiat per algú que parla l’idioma.

 

 

Fotografia: Anna Feixas

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats