Lleida
8/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El Govern considerarà “tema de país” l'ultimàtum d'Endesa a la Paeria pels ‘impagaments’Els ajuntaments afectats estudien fer un front comú per la demanda de l'elèctrica amb el suport de la Generalitat


La Generalitat de Catalunya va enviar ahir una resposta als ajuntaments respecte a la demanda d'Endesa que abonen el 50% del deute de les famílies vulnerables. La Generalitat va afirmar que elevarà la qüestió de l'elèctrica a un “tema de país” i donarà suport a les institucions locals, segons va explicar a LA MAÑANA l'alcalde accidental de Lleida, Jaume Rutllant.

Segons sosté Rutllant, el Gabinet de Chakir El Homrani, conseller de Treball, Assumptes Socials i Families de la Generalitat, va respondre així a una situació que afecta als ajuntaments de Lleida, Girona, Terrassa i Sabadell, per ara, ja que no es descarta que sorgeixin més casos, després de mantenir diverses reunions principalment amb membres de la Paeria.

La carta en qüestió fa referència a una “proposta” que va llençar Endesa l'1 d'agost on plantejava a les institucions locals fer front al 50% del deute que les persones en situació de vulnerabilitat tenen amb l'empresa, assumint l'elèctrica el 50% restant.

El dia 9, no obstant això, el tinent d'alcaldia Sergi Talamonte va fer públic que l'Ajuntament de Lleida havia rebut un burofax d'Endesa on l'elèctrica exigia el pagament i amenaçava de tallar la llum a aquestes families l'1 d'octubre si les institucions no abonaven la quantitat que, en el cas de Lleida, ascendeix als 724.094 euros.

En la mateixa situació es troben Sabadell, Girona i Terrassa. Aquesta última va fer pública la problemàtica aquest dimarts, quan va instar a la resta de ciutats afectades formar un “front comú” i va qualificar la petició de “amenaça intolerable”, per la qual cosa el seu alcalde, Jordi Ballart, va instar ahir als altres alcaldes a reunir-se el 5 de setembre per a estudiar la reclamació de l'elèctrica.

Jaume Rutllant va confirmar ahir que estan estudiant donar una resposta conjunta a Endesa i col·laborar amb les altres institucions afectades per a fer front en aquesta situació que afecta a 1.261 families de la capital del Segrià. “Ens sembla raonable fer un front comú amb els altres ajuntaments”, va afirmar l'alcalde accidental de Lleida.

Por la seva part, l'elèctrica va manifestar que no es posicionaran sobre notícies i informacions que surtin als mitjans o a les xarxes socials, i que fins que no tinguin una resposta oficial dels ajuntaments no faran cap declaració sobre aquest assumpte.

La ciutat de Lleida compta con un total de 1.261 contractes deutors d'Endesa, i només 265 estan acollits al bo social (que suposa un descompte en funció de la situació de vulnerabilitat en la qual es trobi la familia afectada).

El deute total d'aquests 1.261 contractes se de 1.448.189 euros i converteixen Lleida en la segona ciutat de Catalunya on més families vulnerables han deixat de pagar a Endesa, només superada por Barcelona, igual que en nombre de contractes de bo social.

Segons la Llei de Pobresa Energètica, està prohibit tallar la llum a les families en situació de vulnerabilitat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats