Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h


El Peu del Romeu homenatja el pessebrista Josep Maria RamonLa capella del Carrer Major acull vuit diorames nadalencs del mestre targarí quan es compleix l’aniversari de la seva mort


L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes ha inaugurat una extraordinària exposició de diorames en al seva seu social, la capella del Peu del Romeu al carrer Major, on ha col·locant una extraordinari conjunt de vuit diorames nadalencs, obra del Mestre Pessebrista de Tàrrega Josep M. Ramon Trilla, soci de l’entitat, que morí ha fet just un any, el 4 de desembre de 2018, als 91 anys: “Volíem recordar aquest inigualable Mestre Pessebrista targarí i no podíem fer-ho d’un altra manera, que portant a Lleida el millor de la seva obra pessebrista”, explica el president de l’entitat Jordi Curcó.

Això ha estat possible gràcies als fills de Josep M. Ramon, que han cedit a l’entitat aquest conjunt de diorames amb diverses escenes del Naixement i infància de Jesús, per tal de que els lleidatans puguin coneixen i admirar en aquests Nadals l’obra del seu pare i Mestre Pessebrista: “Estem molt contents de que l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes hagi volgut recordar el nostre pare a l’any de la seva mort, ell sempre serà recordat i es farà present amb els diorames que amb tanta passió va construir al llarg en aquest darrers anys de la seva vida”.

Josep M. Ramon, conegut i valorat empresari targarí, va  començar l’any 1968 en l’art del pessebrisme, de la ma del seu cunyat Enric Ripoll Freixes, membre de la Associació Pessebrista de Barcelona, que havia exposat els seus pessebres a l’església de Betlem. D’ell va aprendre la tècnica que va saber plasmar en una bastíssima producció de diorames: “En aquells primers temps i degut a la feina, només podia fer-ne un diorama a l’any i passades les festes nadalenques el desfeia i el reciclava pel proper Nadal”, recorda la seva filla Maite Ramon. Tot canvià a partir de 1989 quan en morir el seu fill Santi, vendrà  la seva part de l’empresa i es jubilà. És a partir d’aleshores que dedicà molt de seu temps a bastir pessebres i diorames del Naixement i Infància de Jesús i no tant sols a fer-los, si no que compartia  els seus coneixements artístics amb d’altra gent interessada en aquest art.  Paral·lelament va matricular-se a l’Escola d’Arts i Oficis de Tàrrega per aprofundir en el món de l’art treballant la forja, l’escultura, la pintura i fins i tot en tècniques de restauració. També surt a pintar amb els amics i pintors Segarra i Castellana.

Una obra pel territori

Els diorames de Josep M. Ramon han estat exposats a la seva ciutat de Tàrrega, Bellpuig i al Monestir de les Avellanes. Va ser l’any 2000, quan amb ocasió de l’exposició “Betlems” organitzada a la Sala d’Exposició de l’IEI per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, exposà per primera vegada els seus diorames a Lleida i va fer-se soci de l’entitat, que l’any 2009 li atorgà el títol de Mestre Pessebrista. L’octubre de 2012, amb motiu de la 43 Trobada de Pessebristes de Catalunya celebrada a Lleida en el 50 aniversari de l’Agrupació, va exposar de nou els seus diorames al patí del Palau de la Paeria, oferint així una extraordinària exposició que va ser molt elogiada pels pessebristes d’arreu de Catalunya que el van descobrir com a Mestre Pessebrista. Ara li toca a la petitona capella del Peu del Romeu, ja ho va fer els Nadals de 2012, acollir de nou la seva obra per tal de posar-la en valor i recuperar alhora la seva memòria.

 

 

Jordi Curcó

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats