Lleida
16/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Horts per fer créixer l'autoestimaUn total de 13 famílies conreen fruites i verdures a Rufea


Arriben cada dimecres a les 9.30 hores a la seva parcel·la de l'hort a Rufea, observen l'estat de les plantes i es reuneixen per solucionar els principals problemes i adequar la terra. En finalitzar les tasques es tornen a reunir i valoren la seva experiència a través d'un baròmetre emocional. Aquesta és la rutina d'un dimecres al matí de les 13 famílies en risc d'exclusió social que participen en el projecte d'horts socials a Rufea. L'objectiu és clar: fer créixer el autoestima d'aquestes famílies fent-los responsables d'un projecte que canvia el seu perfil, "passen de ser demandants a poder donar", va explicar la professional d'Intervenció Comunitària de la Mariola, Raquel Puertolas.

Cada família té una parcel·la de 50 metres quadrats, però també compten amb una parcel·la comunitària de 100 metres, on conreen els aliments més grans, com ara síndries i melons. En el terreny particular, cada usuari decideix el que planta, però a dia d'avui la majoria tenen alls, cebes, enciam, tomàquets i maduixes. No obstant això, alguns d'ells van decidir conrear plantes autòctones dels seus països d'origen. En aquest sentit, tots els participants, segons ells, mantenen una relació agradable i propera, i és que un altre dels objectius d'aquest projecte és treballar les relaccions entre les persones.

Les famílies participants són principalment d'aquí i marroquins, tot i que també hi ha de la República Democràtica del Congo i del Senegal. En aquest sentit, destaca que les dones gairebé doblen els homes participants. Els professionals busquen a través de l'hort que "millori el benestar general de la persona i, conseqüentment, el de tota la família". I així es va expressar Aldredo Ramón López, un dels participants, que va explicar que tenir cura de l'hort "és llevar-me l'estrès de sobre", gaudir "una pila" i "desconnectar".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats