Lleida
19/28° C (pluja)
97% 26 km/h


“Jo demano als autistes que m’ensenyin a entendre el món” diu el director de PlançóL’entitat amb seu a la Bordeta és pionera a Ponent en l’atenció a les persones amb trastorn de l’Espectre Autista (TEA)


L’associació Plançó és una entitat sense ànim de lucre dedicada a les persones amb trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Són una corporació pionera a Ponent en relació a l’atenció residencial i diürna específica per aquest col·lectiu.

Pau Capell, director tècnic de l’Associació Plançó, explica que actualment el centre d’adults consta de 5 residents -cada 15 dies van un cap de setmana a casa per visitar les seves famílies- i 4 en el centre de dia. El rang d’edat dels nois va des dels 20 als 40 anys aproximadament, “l’associació tot just acaba de començar i esperem que donant veus a la gent tingui èxit, perquè es desconeixen moltes coses sobre les persones amb TEA”.

Pel que respecta a filosofia que utilitza el centre, consisteix a “adaptar-se als usuaris i a les seves necessitats” a partir d’un mètode observacional anomenat ‘cielo abierto’ que des del moment zero, Capell va ensenyar als professionals que en formen part. Aquest mètode d’ensenyament consisteix a “detectar qualsevol informació i moviment referencial en el seu comportament i en el seu estat d’ànim, per utilitzar-lo posteriorment a favor seu”.

Capell afirma que “les activitats que fem són molt a l’aire lliure, de sortir al carrer i anar a diferents llocs de la ciutat, per exemple, els dijous anem a la piscina del Trèvol, els divendres a la Manreana”. També fan activitats de cuina, cinema, tallers amb altres entitats, entre d’altres. Volen ser un centre integrat en la societat, per aquest motiu, intenten “ser una eina que pugui ajudar en la transformació del barri de la Bordeta”. Pel que fa a l’horari diürn del Centre Plançó és de dilluns a divendres de 9.00 a 18.00 hores, però “ens adaptem als horaris i som flexibles. Intentem que el temps per nosaltres sigui el més relatiu possible” tot i que destaca Capell que “els horaris orientatius ens permeten seguir una sèrie de rutines, depenent de l’estat dels adults”.

Una de les característiques que té l’autisme és la individualitat, per aquest motiu en moltes de les activitats que fan “s’intenta que en la mesura del possible puguin col·laborar o relacionar-se els uns amb els altres”. Sobretot que els que són una mica més autònoms, puguin donar un cop de mà a la resta de l’equip.

Finalment, el director tècnic del centre Plançó, matisa que “tenim una imatge de les persones amb TEA que no és real i que la majoria de nosaltres ignorem i que no som nosaltres els que els hi hem d’ensenyar a entendre el món a ells, sinó que són ells els que ens l’han d’ensenyar a nosaltres”.

 

L’associació Plançó celebrarà aquest diumenge una festa solidària a la discoteca Biloba

Aquest diumenge, dia 8 de setembre a les 12 hores, l’Associació Plançó, especialitzada amb trastorn de l’Espectre Autista, celebrarà a Biloba una festa solidària, on s’hi faran diverses activitats per a totes les edats, com Batucada, “Patakada”, jocs tradicionals i d’aigua, concerts, sortejos, desfilada de la botiga Oh my Clutch, entre d’altres. Per altra banda, també comptaran amb una venda de samarretes de l’Associació, postu xapes patrocinades pel Sr. Postu, molts regals i sorpreses més, per tal de recollir fons i fer màxima difusió de l’Associació Plançó en el seu nou projecte de la residència i centre de dia que han obert al barri de la Bordeta.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats