Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h


La Càtedra AgroBank de la UdL premia amb 15.000 euros una recerca sobre el biocontrol de floridures en vinya ecològicaEl projecte està liderat per una investigadora de la Universitat Complutense de Madrid


La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la Universitat de Lleida (UdL) ha premiat un projecte que buscarà agents de control biològic per a les floridures toxigèniques en vinya ecològica, en el marc de la tercera edició de les Ajudes per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari. La iniciativa, liderada per la professora del Departament de Genètica, Fisiologia i Microbiologia de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) Belén Patiño rebrà un total de 15.000 euros per tal de desenvolupar-la. L'import ha augmentat enguany un 66% respecte a convocatòries anteriors. La Càtedra AgroBank ha rebut enguany dotze propostes procedents de Catalunya, Aragó, Madrid, País Valencià i Andalusia.

Patiño, coautora de dues patents, treballa en la detecció, identificació i control de floridures productores de toxines relacionades amb la salut humana i animal. Desenvoluparà seu projecte, amb el títol 'Efecte de les pràctiques agrícoles sobre la microbiota del sòl i la seva relació amb les espècies productores de micotoxines. Caracterització de possibles agents de control biològic en sòl', amb l'empresa madrilenya Nostoc Biotechnologies SL, que s'encarregarà d'incloure els possibles agents descoberts en bio-pesticides.

El jurat del premi que lliura la Càtedra AgroBank ha valorat "la qualitat científica i la possible aplicabilitat dels resultats" del projecte seleccionat, segons destaca el director de la Càtedra i professor de la UdL, Antonio J. Ramos. Cal tenir en compte que "Espanya és el primer país a nivell mundial en superfície de vinya ecològica", ha assenyalat.

La investigadora de la UCM explica que "el raïm i els seus derivats (vins, sucs i panses) són uns dels productes més sovint contaminats amb micotoxines, fonamentalment ocratoxina A (OTA) i aflatoxines (AFs) produïdes per espècies del gènere Aspergillus". A més, "el sòl agrícola és el principal reservori d'espècies productores d'aquestes micotoxines i les espores es transmeten a la planta directament per contacte, per partícules de pols o per insectes vectors".

El projecte premiat per la Càtedra AgroBank vol, en primer lloc, establir les possibles diferències en la microbiota del sòl degudes a les diferències de maneig, ecològic o convencional, utilitzant tècniques de seqüenciació massiva. Després estudiarà les possibles relacions entre els fongs productors de micotoxines i espècies potencialment útils com a agents de control biològic. La tercera fase consistirà en proposar els microorganismes més adients (bacteris i/o fongs) per incorporar-los a pesticides biològics aptes per a camps de cultiu ecològic. I, és que els agents de control biològic són capaços de competir per nutrients, espai o aigua, desplaçant als fongs del seu nínxol ecològic, "el que pot ser una bona alternativa sostenible a l'ús de compostos químics", segons Patiño.

La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL, creada el 2016 de la mà de Caixabank, té com a objectius reconèixer la recerca d'excel·lència que es desenvolupa en agroalimentació, promoure la transferència de coneixement entre investigadors, professionals i clients de l'entitat financera, així com impulsar la innovació en el sector.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats