Lleida
22/36° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La festivitat boliviana de la Verge de la Urkupiña es 'obre' als lleidatansEls organitzadors volen que aquesta celebració serveixi cada any per "facilitar la interculturalitat"


Una entitat lleidatana s'ha unit a la comunitat boliviana a Lleida per col·laborar en la celebració de la festivitat de la Mare de Déu de la Urkupiña a la ciutat, tot amb l'objectiu de visibilitzar el col·lectiu i facilitar la integració.

Per segon any consecutiu la comunitat boliviana a Lleida celebrarà la festivitat de la Mare de Déu de la Urkupiña a la granja escola El Xop, a Lleida. Per a les huit associacions llatinoamericanes que organitzen l'esdeveniment aquesta és, principalment, una festivitat religiosa d'arrel catòlica. Però al marge d'això, l'activitat que organitzen a Lleida té un altre objectiu, que és el de ser un punt de trobada entre la cultura llatinoamericana i la catalana. Amb aquest objectiu, l'associació Amell (Associació de Monitors i Educadors de Lleida), des de fa dos anys col·labora amb les entitats bolivianes a organitzar l'esdeveniment.

Segons Esther Florensa, de Amell, el fet de fer partícip a la ciutat de les festes culturals de les comunitats estrangeres "facilita la interculturalitat i la integració d'aquestes comunitats". La trobada entre Amell i les associacions Bolivianes es va produir gràcies a l'entitat FOCS (Fòrum Ciutadà de Cohesió Social), una iniciativa apadrinada per l'Ajuntament que, precisament, vol crear una xarxa entre entitats locals i estrangeres a favor de la integració. D'aquesta manera, les vuit associacions que participen realitzaran avui una desfilada dins el recinte de la granja escola El Xop.

El 2020, més ambiciosos

Els actes comencen a les 12.00 hores i inclouen una demostració de danses tradicionals i de les seves llengües natives, com són el Aimara i el Quechua. Han previst que aquest any participin prop de 700 persones en l'activitat, tot i que Esther Florensa lamenta que la participació de les altres gents de Lleida no és encara prou destacada. Per això, assegura que per a l'any que ve van a proposar un programa "més ambiciós", amb possibles desfilades per carrers de la ciutat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats