Lleida
18/33° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La igualtat i l’emergència climàtica i sanitària tanquen les jornades ‘Àgora de Lleida’Més de 400 persones, amb 500 connexions, han participat de manera virtual en aquest fòrum


El fòrum ‘Àgora de Lleida. Oportunitats i aliances per a la ciutat postcovid’ va tancar ahir la primera edició, que s’ha celebrat de forma virtual i amb el centre neuràlgic a la Llotja, amb la participació de 400 persones i gairebé 500 connexions.

La segona jornada va començar amb la taula rodona sobre Igualtat, diversitat i inclusió, ha comptat amb la participació dels experts David Fernàndez, Xavier Pelegrí, Joan Cuevas, Blanca Garcés i Blanca Valdivia, mentre que la periodista Laia Riverola, redactora en cap de LA MAÑANA, va resumir-ne les principals idees com a relatora. Blanca Garcés investigadora de l’àrea de migracions i coordinadora de recerca del CIDOB va referir-se a les greus situacions d’exclusió que

pateixen especialment col·lectius com els dels joves migrats i els temporers. “Només des de la inclusió de tots podem portar a terme polítiques de salut pública. Hem de poder prevenir l’exclusió social, que és la base del conflicte de demà”, va dir.

L’altra taula rodona de la jornada matinal d’Àgora va tractar sobre Emergència climàtica i sanitària, amb la participació com a ponents d’Antoni Trilla, Marga Parés, Cristina Castells, Salvador Rueda i Amaranta Herrero, i amb la periodista Laura Cortés exercint de relatora.

Posteriorment, va ser el torn de les conclusions que han anat a càrrec de les periodistes que han estat les relatores dels diferents àmbits que han format l’Àgora de Lleida. Eva Cortijo, Míriam Garcia, Laia Riverola, Noèlia Casellas i Laura Cortés van explicar a grans trets quines han estat les visions de cadascun dels àmbits de debat: infantesa i adolescèn-cia, governança, imatge, projecció, igualtat, diversitat i inclusió i emergència climàtica i sanitària.

La tarda va començar amb el Workshop Estratègies col·lectives per a la transformació d’espais públics a càrrec de l’economista urbà Ramon Marrades que ha apostat pel Place Making, és a dir, la construcció d’estratègies col·lectives per transformar una ciutat, entenent que les persones que l’habiten són les majors expertes. Marrades va destacar que “és important que hi hagi consensos basats en l’habitabilitat en el disseny d’una ciutat”.

Per cloure l’Àgora de Lleida es va realitzar un cafè virtual amb la participació de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; Joana Soto, antropòloga, periodista i professora a la UdL; Antoni Gelonch, advocat, col·leccionista d’art, membre honorari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, i Carmina Pardo, assessora fiscal i activista social.

Pueyo va advocar per continuar celebrant àgores d’aquest tipus, ja siguin virtuals o híbrides i n’ha destacat el seu format nou, obert, participatiu i sostenible. El paer en cap va posar de relleu que “Lleida és una ciutat amb 138.000 opinions i mirades diferentsiésobvique,amésdela contribució d’expertes i experts, també és important la participació de la ciutadania, empresariat i associacions”. D’altra banda, l’alcalde va dir que “vull assumir una crítica que s’ha fet dient que no s’havia donat suficient importància a la cultura en aquesta Àgora. És cert que no hi havia cap àmbit específic però en totes les àrees que hem tocat ha aparegut la cultura, i això vol dir que penetra o amara en tots els àmbits”, i va assegurar que s’ha compromès a recollir totes les aportacions en el Pla d’Actuació Municipal. “Les ciutats són capaces d’entendre’s unes amb les altres. Des de Lleida hem d’apostar per la capitalitat i el lideratge sobre el territori, bé i amb generositat”, va afegir.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats