Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h


La Marea Pensionista demana que els jubilats de Lleida cobrin un mínim de 1.080 euros al mesLa paga mitjana a les comarques lleidatanes és de 823 euros, la més baixa amb diferència del conjunt de Catalunya


L’impulsor de la Marea Pensionista a Espanya, Domiciano Sandoval, reivindica que “s’obri un debat social amb tota la ciutadania per salvar i dignificar el sistema públic de pensions a l’Estat”.

Domiciano Sandoval demana que en el debat social hi participin tots els agents socials i econòmics, els poders polítics i els ciutadans per salvar i dignificar el sistema públic de pensions a l’Estat. 

La plataforma que lidera Sandoval, que es va crear a Barcelona a mitjans del 2013 i s’ha estès per tot el país per mitjà de la Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Público de Pensiones (COESPE), reclama al futur govern progressista del PSOE i Unidas Podemos que “s’implanti de cop una pensió mínima de 900 euros i que al llarg de la legislatura s’arribi fins als 1.080 euros mensuals (en 12 mensualitats i dues pagues), d’acord amb la Carta Social Europea”. 

La resta de peticions prioritàries de la Marea Pensionista són que les pensions siguin un dret constitucional i s’incloguin en els Pressupostos Generals de l’Estat, restablir la jubilació ordinària als 65 anys, revaloritzar automàticament les pensions d’acord amb el IPC real, garantir els subministraments bàsics (energies, aigua i transport) o reduir, fins a desaparèixer, la bretxa salarial de gènere.  

Sandoval nega que “no hi hagi diners per destinar a les pensions públiques, sinó que als poders polítics només els interessa fer agafar por als ciutadans i a les ciutadanes perquè subscriguin plans de pensions d’empresa o privats”. 

“Cal que defensem al carrer el dret a unes pensions dignes en el futur, però la reivindicació ha d’implicar a tota la societat, sobretot a la gent jove”, apunta Sandoval, que afegeix que “ja hem començat a informar els estudiants universitaris i d’institut sobre la greu problemàtica que tindran en el futur si la situació continua com ara”. El líder de la Marea Pensionista apunta que la reivindicació ha de ser intergeneracional i interterritorial, perquè afecta a les persones de totes les edats i a totes les comunitats autònomes.

A banda de les mobilitzacions i les concentracions als espais públics, les demandes de la Marea Pensionista es fan visibles a les xarxes socials i a través de les activitats que duen a terme les 280 plataformes que hi ha a l’Estat, que tenen llibertat total per organitzar-se. A més, COESPE convoca cada mes i mig mobilitzacions, a diferents ciutats que apleguen milers de persones. 

La pensió de jubilació mitjana a les comarques de Lleida és de 823 euros, una de les més baixes de tot l’Estat (950 euros) i la més inferior de Catalunya (1.100 euros). Una de les causes d’aquesta situació és que a Lleida existeixen molts treballadors autònoms i del sector agrari, en què els sous són més baixos respecte a altres àmbits professionals. La demarcació de Lleida té gairebé uns 100.000 pensionistes.

D’altra banda, la Marea Pensionista de Lleida va celebrar ahir a la plaça Sant Jaume una xocolatada popular per reivindicar que es revisi el sistema públic de pensions de l’estat. També s’ha volgut posar en valor la quantitat del Producte Interior Brut (PIB) que dedica España a les seves pensions, un 11%. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats