Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La UGT ha presentat 5 denuncies per incompliments en el salari i l'allotjament a treballadors de la fruitaEl sindicat reclama actualitzar el conveni del camp per equilibrar les taules salarials i que tothom pagui a 7,02 euros l'hora


UGT ha presentat amb el que portem de campanya de la fruita cinc denuncies a empreses agrícoles per suposades irregularitats en el pagament de salaris i també en l'obligatorietat de facilitar allotjament als temporers empleats. El secretari general de la UGT-FICA de les terres de Lleida, Xavier Perelló, ha qualificat de ''drama humanitari'' la situació que ha portat a obrir un refugi per a temporers en un pavelló del barri de Balàfia de Lleida i ha demanat a les administracions que ''afrontin'' aquesta problemàtica amb una ''dotació econòmica''. El sindicat ha reclamat també que s'actualitzi el conveni del camp per tal que les taules salarials estiguin equilibrades i tots els empresaris agrícoles paguin a 7,02 euros l'hora ja que ara això no és així. Perelló ha lamentat que tot i el compromís d'iniciar les negociacions abans del 24 de juliol no s'ha fixat la primera reunió fins al 18 de setembre.

La UGT ha presentat cinc denuncies a empreses agrícoles per incompliments en el salari o l'obligació de facilitar allotjament als temporers que viuen més lluny de 75 quilòmetres del seu lloc de treball. Xavier Perelló ha recordat als empresaris agrícoles que cap temporer ''hauria d'estar sense allotjament'' igualment que també cal que tots tinguin el contracte laboral regularitzat. En aquest sentit i en relació al refugi per a temporers que la Paeria ha habilitat en un pavelló del barri de Balàfia de Lleida, Perelló ha qualificat de ''drama humanitari'' la situació que es porta repetint campanya rere campanya. És per això que ha instat a les administracions a afrontar la problemàtica incrementant les dotacions econòmiques i ''deixant-se de mirar els uns als altres''. 

D'altra banda, Perelló ha recordat que els sector del camp no té en vigor el conveni laboral des del 2009 i ha lamentat la ''mala fe'' en la negociació col·lectiva del mateix perquè no tindrà lloc cap reunió entre la patronal i els sindicats fins al proper 18 de setembre. La patronal, que en aquest cas són els sindicats Unió de Pagesos (UP), JARC i l'Institut Agrícola de Sant Isidre, han acordat amb els seus afiliats pagar als temporers a 7,02 euros l'hora d'acord amb la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI), però segons la UGT, aquest preu ''no l'aplica tothom'' i per això cal el conveni que permetrà equilibrar la taula salarial.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats