Lleida
16/30° C (sol)
97% 26 km/h


L'Ajuntament de Lleida autoritza poder fer 'topless' a les piscines municipalsCol·loca cartells que així ho expliciten ja que la normativa no deixava clar si aquesta pràctica estava permesa o no


L'Ajuntament de Lleida ha autoritzat poder fer 'topless' a les piscines municipals de la ciutat i, des d'aquest dilluns, les dones ja poden prendre el sol i banyar-se sense la part de dalt del biquini. La normativa actual no deixava clar si aquesta pràctica estava o no permesa en aquestes instal·lacions i, per això, la Paeria hi ha col·locat cartells que, de forma explícita, així ho indiquen. Amb aquesta mesura, l'Ajuntament de Lleida vol donar resposta a un informe del Síndic de Greuges que considera que la prohibició de fer 'topless' a les piscines suposa una discriminació per a les dones i els limita la llibertat d'expressió. Durant aquesta temporada de bany, nou dones havien sol·licitat poder-ho fer a les piscines municipals de Lleida. Així mateix, la Paeria també una crida als clubs esportius i entitats privades de la ciutat perquè també ho permetin a les seves instal·lacions.

Les usuàries de les piscines municipals de Lleida i de Sucs i Raimat poden, des d'aquest dilluns, fer 'topless' lliurement si així ho desitgen en aquestes instal·lacions. L'Ajuntament de Lleida ha col·locat una nota al costat de la normativa d'ús de les piscines on explicita aquesta llibertat. L'alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, i el regidor d'Esports, Sergio González, han visitat les piscines de Balàfia, i han penjat el cartell informatiu a l'entrada del recinte.

Els responsables municipals han explicat que la Paeria no modifica les normes d'ús d'aquests equipaments sinó que aclareix el terme emprat fins ara. Així, s'exigia l'obligatorietat de dur "vestit de bany adequat", i a partir d'ara s'especifica l'obligació d'"utilitzar vestit de bany", text al qual ara s'ha incorporat la inscripció "està permès practicar 'topless'".

Voluntat del nou govern

Freixanet ha assenyalat que el 'topless' no estava específicament prohibit a les piscines de Lleida. La indicació que s'emprava, però, "vestit de bany adequat", podia generar equívocs i desprotecció a les banyistes que volen fer-ne i també als treballadors que han d'aplicar les normes. A més, prop d'una desena d'usuàries havien fet la petició a la Paeria només aquest any. La voluntat política del nou govern de la Paeria ha estat resoldre aquesta petició i la indefinició normativa, segons ha assenyalat l'alcaldessa accidental.

Amb aquesta mesura, l'Ajuntament de Lleida se suma a altres consistoris com els de Barcelona, Figueres o l'Ametlla del Vallès i dona compliment a la resolució del Síndic de Greuges de Catalunya que, el 2018, arran de queixes de l'entitat Mugrons Lliures a l'Ametlla del Vallès, va advertir als consistoris catalans que es pogués practicar 'topless' a les piscines municipals per raó de llibertat d'expressió i per un tema d'igualtat i no discriminació.

En el cas de Lleida, el Síndic va interpretar que el 'topless' quedava acceptat com a "vestit de bany adequat" tot i que, en la pràctica, aquest terme es va identificar amb un ús obligatori de banyador i biquini i així es reflectia al cartellatge de les piscines de la Paeria. Així mateix, Freixanet ha detallat que se segueix acceptant l'ús del burquini, ja que és, formalment, "un vestit de bany".

D'altra banda, l'alcaldessa accidental de Lleida ha emplaçat els clubs i entitats esportives privades de la ciutat a permetre també la pràctica del 'topless' a les seves instal·lacions. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats