Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h


L’alumnat de 6è de Primària i de 4t d’ESO de Lleida supera la mitja catalana en la prova de castellàTambé està per sobre en la nota de competències de català que es fa cada any a 4.600 i 3.200 alumnes d’ambdós cursos


Les proves de competències bàsiques que fa anualment l’alumnat de 6è de Primària i de 4t d’ESO demostren que l’estudiantat de Lleida supera la mitjana catalana tant en castellà com en català. De fet, els resultats de 4t d’ESO revelen també la millor mitjana catalana en ambdues llengües.

Tot i que la immersió lingüística ha tornat a primera línia de l’actualitat política arran de la proposta del PSC de “flexibilitzar” aquest sistema, les proves de competències bàsiques que realitzen cada any els alumnes de 6è de Primària i de 4t d’ESO de la demarcació de Lleida demostren que l’alumnat de les comarques de Ponent i el Pirineu està per sobre de la mitjana catalana tant en castellà com en català.

Qui obtè millor nota de llengua espanyola (en percentatges globals) són els alumnes de 4t d’ESO. Els 3.200 alumnes que van fer la prova l’any passat a la demarcació de Lleida van obtenir una mitjana de 78,8% sobre una puntuació de 100. De fet, són aquests alumnes els qui treuen millor nota de castellà de tot Catalunya, seguits de l’alumnat del Vallès Occidental (78%) i del de les Terres de l’Ebre (78,8). La mitjana global de coneixements de castellà a 4t d’ESO dels alumnes catalans se situa en el 77,3%, segons les dades del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a l’alumnat de 6è de Primària (la prova la van realitzar 4.300 estudiants) els alumnes lleidatans també se situen per sobre de la mitjana catalana pel que fa a coneixements de castellà. La mitjana global a Catalunya és del 74,4% mentre que a Lleida la nota global és del 74,7, tres dècimes per sobre. En aquest cas la de Lleida és la quarta demarcació sobre un total de deu (pel que fa a les zones en què es distribueix la prova) en coneixements de llengua castellana.Pel que fa a llengua catalana és l’alumnat de 4t d’ESO de Lleida el que demostra uns majors coneixements. Amb un 78,4% sobre un global de 76,8% són els alumnes de Lleida els que lideren el rànquing a nivell català.

També obtè molts bons resultats l’alumnat de 6è de Primària. Amb un 76,8% de mitjana sobre un global català de 75,5%, la de Lleida és la segona de les deu demarcacions en les que hi ha millors resultats (la primera és la dels alumnes del Consorci d’Educació de Barcelona). Les proves són pràctiques i examinen la comprensió oral i de lectura a més d’analitzar la redacció i la sintaxi. Les deu zones que analitza Educació són Baix Llobregat, Barcelona Comarques, Catalunya Central, Consorci d’Educació de barcelona, Girona, Lleida, Maresme-Vallès Oriental, Vallès Occidental, Tarragona, Terres de l’Ebre. En aquest sentit, el delegat d’Educació, Carles Vega, destaca que l’estudiantat de les comarques de Lleida i del Pirineu està “prop del 8 sobre 10”, el que representa un “notable alt”. De fet, destaca que només les demarcacions del Vallés Occidental i de l’Ebre superen la mitjana que treu l’alumnat lleidatà en aquestes proves.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats