Lleida
16/30° C (sol)
97% 26 km/h


L'Associació Antisida de Lleida demana desenvolupar el Pacte Social contra la Discriminació i l'EstigmaLa Plaça de la Paeria, escenari dels actes commemoratius del Dia Mundial de la Lluita contra la malaltia de l'VIH


Un centenar de persones van participar ahir a la Plaça de la Paeria en els actes centrals commemoratius del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, efemèride que se celebra internacionalment l'1 de desembre.

A les dotze del migdia va tenir lloc la lectura d'un manifest reivindicatiu sota el títol "El pacte social és VIHda. Un compromís de Totes ". Tot seguit, el Grup de teatre social TAGS va realitzar una performance, FCKStigma, per fer palès el rebuig i la solitud que encara continuen patint les persones afectades per la sida. Durant la representació, el col·lectiu Antisida de Lleida va manifestar que "cal una bona informació i una bona educació per a eliminar prejudicis al voltant de les persones que pateixen aquesta malaltia".

El president de l'associació, Joan Fibla, va dir que "entre el 25 i el 30% de les persones infectades pel VIH no sap que està contagiat" i va demanar que "la gent que s'hagi exposat es faci la prova". Així mateix, Fibla va assegurar que "una persona amb tractament i càrrega viral 0 no transmet la malaltia". El president de l'Associació Antisida de Lleida també va reivindicar a la Sanitat pública la pastilla PREP que, segons va dir, "es tracta d'una pastilla que si es pren abans d'una relació de risc evita el possible contagi de la malaltia".

Durant la performance es va reivindicar també la necessitat d'eliminar l'estigma social vers les persones afectades pel VIH. Joan Fibla va demanar el desenvolupament del Pacte Social contra la Discriminació i l'Estigma de les persones amb VIH, pacte que va aprovar el Parlament de Catalunya el 2014, així com una dotació econòmica pressupostària adequada per a la seva materialització efectiva arreu del territori català.

Després de la representació escènica, els assistents van crear un llaç humà gegant. Ja a la tarda, a les 17.00 hores, es van realitzar activitats infantils, una xocolatada i una actuació de batucada amb el grup Embatukats.

Avui continuen els actes commemoratius. A la Serreta Tennis Club de les Borges Blanques se celebrarà el Torneig de Pàdel Solidari.

Finalment, demà, a la capital del Segrià, entre les 9 i les 15.00 hores, s'instal·laran Taules informatives als vestíbuls de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'Hospital Universitari de Santa Maria.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats