Lleida
2 - 12° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Lluís Foix farà el pregó de les Festes de Sant Antoni AbatEl dissabte 20 de gener tindrà lloc la desfilada dels Tres Tombs i el lliurament dels Premis Horta de Lleida


El periodista Lluís Foix llegirà demà el pregó de la 77ena edició de les Festes de Sant Antoni Abat, preludi d’una sèrie d’actes que es perllongaran durant tota la setmana fins al dissabte de la setmana, quan tindran lloc la benedicció de carrosses, carros i cavalleries, la desfilada fins a la creu dels Tres Tombs i el lliurament de la segona edició dels premis Horta de Lleida.

El president de l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos, Marc Vives, ha estat l’encarregat de presentar la programació de les Festes de Sant Antoni a l’església de la Congregació de la Sang, acte al qual ha assistit la regidora delegada de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida, Sara Mestres.

Vives, que ha estat acompanyat pel prior de la Congregació, Jesús Rodríguez, el qual ha explicat la programació religiosa de les festes, així com pel regidor de la Paeria i diputat provincial, Paco Cerdà i pel president del Gremi de Forners de Lleida, Manel Llaràs, ha començat explicat que el pregó de Foix, a dos quarts de vuit del vespre de demà, al Saló de Sessions de la Paeria, serà el primer dels actes, que seguiran el diumenge, amb esmorzar popular, tirada de bitlles i concurs de truites, a l’estatge social dels veïns de la partida de Montserrat, i de la representació teatral de ‘Los tres reyes’, al Teatre Municipal Julieta Agustí (antic convent de Santa Teresa), a càrrec de la companyia ‘B de Butsènit’.

Durant la setmana hi ha programades tres conferències, totes elles a les 7 de la tarda: Dilluns, ‘Evolució i perspectives de la ramaderia intensiva’, de Teòfilo Camí, al local dels veïns del Pla de Gualda i Montcada; dimarts, ‘El son: el secret del benestar, de la doctora Núria Roure, a la sala municipal Jaume Magre, i dimecres, ‘Alternatives actuals en la producció frutícola, demanda i organització productiva’, de Josep Presseguer, al local veïnal de Butsènit.

El mateix dimecres, 17 de gener, ales 11 del matí, hi haurà una missa en honor a Sant Antoni, que presidirà el bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez, amb l’acompanyament de la coral ‘Veus amigues’. Durant la missa hi haurà la tradicional venda de panets i ciris, a càrrec de la Congregació de la Sang i als forns de la ciutat es podran trobar les típiques ferradures de Sant Antoni.

El dissabte, 20 de gener, dia gran de la festa, arrencarà amb esmorzar popular a la cooperativa Els Pagesos, des d’on partiran les carrosses, carros i cavalleries que, després de la missa de Sant Antoni i la benedicció a l’avinguda Blondel, participaran en els tradicionals Tres Tombs.

El dinar de germanor servirà pel lliurament dels premis Horta de Lleida, instituïts per l’Ajuntament l’any passat per reconèixer la innovació i la trajectòria de persones que treballen pel desenvolupament i promoció d’aquesta zona emblemàtica de la ciutat.

Marc Vives també ha destacat que la voluntat dels organitzadors és obrir la festa a la ciutat i, especialment, al jovent, d’aquí que hagin programat també un concert la tarda del dissabte 20 de gener, obert a la ciutadania.

La regidora delegada de Seguretat Ciutadana, Sara Mestres, ha agraït als organitzadors la tasca en conservar les tradicions. “Una ciutat que no conserva i reivindica les tradicions per poder-les transmetre a la seva joventut, no és una ciutat com cal. I els que tenim una edat hem d’intentar implicar la gent jove en la festa de Sant Antoni i en el valor afegit de la mateixa”, ha dit.

El president del Gremi de Forners, Manel Llaràs, ha aprofitat per presentar les ferradures de Sant Antoni, de les quals està previst vendre’n unes 20.000 unitats de nata en la xarxa de botigues de l’associació.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats