Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h


L’onada de calor de principis d’estiu eleva un 7% el consum d’aigua a Lleida ciutatEntre juny i juliol es van gastar 140.378 metres cúbics més que el mateix període de l’any passat segons la concessionària


El consum d’aigua de Lleida durant els mesos de juny i juliol ha repuntat un 7% a causa de l’onada de calor sense precedents que va afectar la demarcació de Lleida i va elevar el termòmetre fins als 44 graus, unes màximes que no s’havien aconseguit mai des que es coneix la sèrie històrica que medeix la temperatura.

Així ho constaten les dades d’Aigües Lleida, la concessionària del servei a la capital del Segrià, que revelen que entre els dos mesos es va consumir 140.378 metres cúbics més d’aigua que en mateix període de l’any passat. Va ser durant el mes de juny quan es va consumir més aigua (concretament 1.076.366 metres cúbics enfront dels 963.202 del mateix període de l’any passat). Al juliol també es va elevar lleugerament el consum en passar dels 1.044.832 metres cúbics del 2018 als 1.072.046 d’aquest any, tot i que la diferència no va ser tan acusada.

Estalvi d’aigua del 10 per cent en una dècada

Malgrat aquestes dades, que s’expliquen pel registre de temperatures rècord que va viure la demarcació, durant els últims anys el consum d’aigua s’ha reduït considerablement a Lleida, de manera que les dotacions per al consum domèstic es mantenen sobre els 120 litres per habitant i dia. Aigües Lleida explica aquests registres per les campanyes de conscienciació realitzades conjuntament entre la concessionària i la Paeria i per la tasca de recerca de fuites que es realitza periòdicament. La renovació de canonades que impulsa l’Ajuntament de Lleida (que se centra en les més antigues i les que, per tant, tenen més risc de patir fugues) seria un altre dels motius que expliquen aquestes dades.

Sosté la concessionària que gràcies a les campanyes de conscienciació en la darrera dècada  cada lleidatà ha estalviat 20 litres d’aigua per dia, el que suposa un estalvi de més del 10 per cent del consum. Aplicada aquesta dada a tota la ciutat durant els 365 dies de l’any significa que l’estalvi suposa més de mil milions de litres d’aigua que d’aquesta manera poden continuar fluint pel medi natural.

Obres en execució

Pel que fa a la renovació de la xarxa d’aigua potable, Aigües Lleida treballa actualment en la renovació d’aigua i clavegueram dels carrers Sant Martí, Anselm Clavé i Narcís Monturiol mentre que també ha finalitzat la segona fase de la renovació del clavegueram de Sucs. La renovació d’aigua a l’Avinguda d’Artesa i al carrer Calixte III (una actuació ja finalitzada a hores d’ara) són altres de les obres en marxa o en fase de finalització.

El consum es mantè en 122 litres per habitant i dia

El consum d’aigua a Lleida (en descens des de fa deu anys) revela que la despesa domèstica del 2018 va ser de 122 litres per habitant i dia amb una dotació total de 159 litres (també per habitant i dia). Aquest barem comptabilitza també la despesa d’indústries, bars i altres usos, a més del domèstic. Aquesta xifra va ser lleugerament inferior a la de l’any 2017, quan el consum domèstic per habitant i dia va ser de 123 litres i la dotació total va arribar als 160 litres.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats