Lleida
6/14° C (pluja)
97% 26 km/h


Miquel Pueyo demana abandonar els ressentiments i la desconfiança i bastir pontsEl paer en cap participa amb el president de la Generalitat, Quim Torra, en l’acte institucional de la Diada


L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat “deixar d’acumular ressentiments entre els catalans i les catalanes, i bastir tots els ponts possibles, perquè el repte que tenim no és com podem convertir-nos en iguals, sinó com podem cooperar entre els qui defensem la construcció nacional i com podem conviure fins i tot amb aquells dels quals estem més distanciats”.

 

El paer en cap ha fet aquestes manifestacions en l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, que ha tingut lloc a la Seu Vella i en el qual també han participat el president de la Generalitat, Quim Torra; el de la Diputació, Joan Talarn, i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.

Miquel Pueyo ha recordat que una altra vegada, l’acte de la Diada representava l’arrencada del curs polític que un any més presenta reptes nous. Ha estat llavors quan ha afirmat que “Lleida aspira a ser una ciutat de drets i deures compartits, cooperadora i emprenedora, capaç de sumar esforços amb el sistema urbà del seu entorn i d’ocupar-se molt especialment dels més febles, per revertir les desigualtats estructurals”. En aquest sentit s’ha dirigit al president Torra per oferir “plena lleialtat institucional i una ferma convicció democràtica, nacional i popular al Govern de Catalunya”, però al mateix temps per demanar que “tingui ben presents les legítimes demandes de la ciutat de Lleida. Som conscients de l’asfíxia política i econòmica que sofreix el Govern, però també hem de ser sensibles a l’enuig dels nostres conciutadans, que són un 20% més pobres que l’any 2007 i que han patit un llarg cicle de retallades en salut, educació i serveis socials”.

La sentència marcarà un temps incert

L’alcalde s’ha referit en el seu missatge a la sentència sobre el Procés. “Ens esperen unes setmanes o mesos incerts” i s’ha preguntat en veu alta com reaccionar. Malgrat reconèixer que fa de mal dir anticipar-se als fets, Miquel Pueyo creu que “ha de ser la resposta dels exiliats i dels encausats la qui ha de marcar els límits de la nostra reacció”.

Ha estat llavors quan ha dit que estava segur que calia “deixar d’acumular ressentiments i desconfiança entre els catalans i catalanes, i bastir els ponts possibles, perquè el repte que tenim no és com podem convertir-nos en iguals, sinó com podem cooperar entre els qui defensem la construcció nacional i com podem conviure fins i tot amb aquells dels quals estem distanciats”. I més endavant ha recordat que “ni tots els polítics són iguals, ni existeix un ens homogeni anomenat poble. Una cosa és la sobirania popular i una altra el poble com absolut. Les societats són plurals. Progressem gràcies a la suma d’afanys individuals i d’actuació col·lectiva”.

El paer en cap ha encoratjat els presents a no tenir por del futur. “No hem de fer política en funció de les nostres sensacions fugades, ni hem de tenir por a reaccionar davant la injustícia. L’acte més revolucionari és confiar en nosaltres mateixos i també fer-ho en els altres. El que ens orienta i ens manté alerta i fora de l’estat de xoc és gestionar i mantenir el relat d’un moviment republicà i sobiranista que ha crescut de baix a dalt”, ha dit.

En aquesta línia, ha apuntat que “som conscients que la desconnexió unilateral-sense negociació ni reconeixement internacional- no és plausible. Sabem que la insurrecció és difícil i costosa de materialitzar, i sabem que l’Estat no vol negociar cap referèndum. Però l’Estat també sap que la via repressiva no ha afeblit l’independentisme, sinó al contrari. L’Estat ha de saber que si no articula una solució democràtica, l’1-O tornarà, en una versió o en una altra, i nosaltres hem d’aprendre que per a un altre 1-O cal ser més, estar més preparats i no confiar en solucions màgiques”.

El president Quim Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra ha iniciat el seu discurs institucional amb un vers del poeta Jaume Agelet i comparant el simbolisme de la Seu Vella amb l’esperança d’un país amb la voluntat de ser, el desig d’emprendre i continuar endavant per aconseguir un futur lliure. “Hem de preparar-nos per la majoria d’edat que significa tenir un estat independent”, ha dit.

Torra ha remarcat que no volíem “res que no vulguin les democràcies modernes d’arreu del món, però tampoc menys. I ho volem aconseguir votant, debatent, consensuant de manera pacífica i cívica”. Alhora, ha responsabilitzat al Regne d’Espanya de no acceptar les vies democràtiques per resoldre els conflictes. “Si l’Estat espanyol no respecta la voluntat dels catalans, ens plantarem. No ens resignem a la submissió. No ho vam fer el 1707 ni el 1714. Resoldrem el futur de Catalunya de forma ordenada i pactada. Però si la resposta és la prohibició, l’amenaça, la presó, l’exili i la por, nosaltres no deixarem d’avançar, perquè la por no ens paralitzarà”.

Aquest Onze de Setembre ha de ser l’inici d’una nova etapa, segons Quim Torra. “Ha de ser el tret de sortida que ens ha de fer recuperar el tremp i les ganes de fer possible allò que algú va pensar que seria impossible”. I en aquest sentit ha manifestat que “com a President de la Generalitat tinc el compromís de culminar el camí cap a la independència, però la responsabilitat la tenim tots, institucions, partits, entitats i ciutadania, que és qui ha de marcar el rumb de Catalunya”.

Moment musical

Les agrupacions Cor de Cambra Absis d’Ivars d’Urgell i Cor Àuria de Tàrrega han estat les encarregades de posar la nota musical a l’acte commemoratiu de la Diada Nacional amb les seves interpretacions en l’intermedi dels parlaments. Han obert l’acte amb ‘El Cant del Poble’, de Josep Maria de Sagarra i Amadeu Vives; han continuat amb ‘Cançó de la Barca’, de Ventura Gassol i Josep Fontbernat, i l’han clos amb ‘Som catalans’, de Joan Llongueres, després del discurs del president Torra.

A la sortida de la nau central de la Seu Vella, les agrupacions corals han interpretat ‘Els Segadors’ (Himne Nacional de Catalunya), tot just les autoritats han realitzat l’ofrena floral davant el monòlit del Turó que recorda els fets de la Guerra de Successió.

Tot seguit, les autoritats s’han dirigit a la plaça Paeria per participar en la trobada amb el col·lectiu Cantaires de Ponent, que cada dilluns es concentren per reivindicar amb els seus cants la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.  

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats