Lleida
16/26° C (pluja)
97% 26 km/h


Pint of Science 2019, el festival que porta la ciència als bars, arriba per segon any a LleidaLa trobada tindrà lloc els dies 20, 21 i 22 de maig al Cafè del Teatre Escorxador Lleida amb un total de 6 xerrades de les 19.00 a les 21.00 hores


Pint of Science 2019, el festival de divulgació científica que proposa una trobada entre els investigadors i el públic en els bars, arriba els dies 20, 21 i 22 de maig a 73 ciutats d'Espanya. La cinquena edició segueix batent rècords: 387 esdeveniments en 148 bars, amb la participació de 784 científics com a ponents i més de 400 voluntaris en l'organització. El programa complet, amb adreces, temes i horaris, ja es pot consultar a la web pintofscience.es/events/Lleida.

Per segon any consecutiu, Lleida acull el festival de divulgació científica, Pint of Science (PoS). Durant tres dies, 20, 21 i 22 de maig, de les 19.00 a les 21.00 hores, el Cafè del Teatre Escorxador de Lleida acollirà un total de 6 xerrades amb l’objectiu d’acostar la ciència i la recerca a la societat. Es podrà seguir l’evolució del festival a Lleida a les xarxes socials amb l’etiqueta #Pint19Lle.

El programa que s’ha organitzat, de manera totalment voluntària per un equip de 6 persones, és el següent:

20 de maig

- Xerrada ‘Comunicación celular: aprendiendo a escuchar’, Aitor Mòdol, Centre for Genomic Regulation (xerrada en castellà).  Les persones necessitem la comunicació per a viure en societat. Les nostres cèl·lules també viuen en societat dins d'un planeta anomenat cos humà. I perquè una cèl·lula pugui viure dins del nostre cos ha de saber que està succeint en altres parts del cos. Però, com una cèl·lula pot comunicar-se amb altres cèl·lules sense tenir boca ni orelles?

- Xerrada ‘Envellint millor’, Natalia Mota, Universitat de Lleida i Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (xerrada en català). El pas del temps i els anys viscuts es perceben en el nostre cos. Guanyem pes, se’ns cau el cabell, ens surten arrugues, tenim menys energia... és a dir, ens anem envellint. Aquest deteriorament és inevitable i forma part del cicle de la vida, però el fet que existeixin animals capaços de viure durant més anys que els humans obre la porta a noves qüestions: Perquè uns animals viuen més que altres? Eviten el procés d’envelliment? Què podem fer nosaltres per, si més no, alentir aquest procés?

21 de maig

- Xerrada ‘La música que em mira’, Antoni Tolmos, Universitat de Lleida (xerrada en català). La música com a eina de connexió emocional posseeix potents elements que la fan imprescindible en qualsevol trajectòria vital. Des del moment del naixement, fins i tot abans en el període gestacional, i fins a molt avançada edat ens permet viatjar en el temps i transportar-nos a moments passats per a recordar persones i espais viscuts. Què ocorre en la nostra ment quan entra un so i què és el que provoca que ens emocionem. On està la màgia?

- Xerrada ‘Cerveses y gens’, Ester Desfilis, Universitat de Lleida i Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (xerrada en català). De tots els nostres sentits, els sentits químics són els menys coneguts, malgrat que són molt importants per a la nostra supervivència. Sabem que l'olfacte i el gust són fonamentals en l'elecció de quins aliments ens agraden i quins no, però també són molt importants en les nostres relacions socials (encara que no solem ser conscients d'això). En aquesta xerrada parlaré d'olors i sabors, de les diferents funcions en les quals estan implicats i de l'enorme diversitat individual respecte a la capacitat per a detectar substàncies químiques en humans.

22 de maig

- Xerrada ‘El major tirà de l’edat mitjana: el pa’, Frederic Aparisi, Universitat de Lleida (xerrada en català). A l'edat mitjana i encara a l'època moderna el principal aliment de la societat és, sens dubte, el pa. Però abans, com avui en dia, pa n'hi ha de moltes classes: de cereals, de fruits secs i, fins i tot, de garrofa. El més preuat és el pa blanc, fet amb farina de forment. Tota l'economia domèstica i també la dels municipis està encaminada a garantir l'abastament de pa, si pot ser, de forment. Però el pa no és únicament un aliment per al cos sinó també per a l’ànima. Mitjançant la consagració, el pa esdevé el cos de Crist. De tots aquests vessants en parlarem a la nostra xerrada.

- Xerrada ‘Contaminació Lumínica o el cantó fosc de la llum’, Salvador José Ribas, Parc Astronòmic del Montsec (xerrada en català). En aquesta xerrada es presenten els diversos tipus i efectes de la contaminació lumínica i com traspassen a diversos àmbits més enllà de l'astronomia. Avui en dia sabem que, entre d'altres, impacta directament en el medi ambient i en la salut. Per tant, encara que l'ús de l'enllumenat nocturn hagi estat un dels grans avenços de la humanitat, hi ha conseqüències molt negatives que convé conèixer.

“Tant la ciència com els que la fan possible encara continuen sent uns desconeguts per al ciutadà del carrer. Per això, PoS pretén acostar als investigadors al públic, aprofitant l'ambient relaxat i amigable dels bars, per a facilitar la seva interacció”, assenyala Laurent Ladépêche, un dels tres coordinadors nacionals de PoS 2019.

El programa de PoS 2019 inclou a 313 ponents científiques, la qual cosa suposa el 41% del total. “Quan havíem de pensar en ponents per a la 1a edició del festival, no ens venien en ment noms de científiques. I no per falta d'investigadores potents, sinó perquè no les coneixíem. Des de llavors, hem estat molt acurats en el disseny del programa i, per això, volem aconseguir el 50% de participació femenina en 2020”, explica Xenia Villalobos, segona coordinadora nacional de PoS 2019.

Públic, científics i bars: els tres eixos de Pint of Science

En un llenguatge comprensible i proper, les dones i homes de la ciència expliquen el seu treball davant un auditori aliè a la comunitat científica, però amb un interès creixent en la recerca i les últimes novetats de la ciència. L'ambient relaxat dels bars, on la conversa sorgeix amb facilitat, és idoni per parlar de ciència en termes distesos. En aquesta cinquena edició, Pint of Science compta amb la participació de més d'un centenar bars, pubs i altres locals d'oci.

La mecànica dels esdeveniments és molt senzilla. N'hi ha prou amb acostar-se al bar a prendre alguna cosa i escoltar a investigadors i investigadores que estan treballant sobre projectes de les àrees més variades, des de neurociències a galàxies, de Medicina a Història, de discos durs a Matemàtiques, d'Economia a Zoologia. En els esdeveniments hi ha experiments i demostracions en viu, monòlegs científics, espectacles o projeccions que fan les xerrades encara més amenes.

Les xarxes socials com Twitter, Facebook i Instagram són una excel·lent manera de consultar la programació del festival, comentar les xerrades i ajudar a difondre els esdeveniments. El hashtag #Pint19ES és comú a tota Espanya, però hi ha un d'específic per a cada ciutat. En el cas de Lleida és #Pint19Lle.

En el cas de Lleida, el Pint of Science compta amb la col·laboració i patrocini de la Universitat de Lleida, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, els diaris Segre i la Mañana, el Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida, Turisme de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, Ekke, Acustic’s, Cerveses Ponent i Plusfresc.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats