Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Pueyo: ''En tot moment, hi ha hagut sempre a l'exterior de la Paeria i en un lloc preeminent la bandera de l'Estat''L'alcalde opta per no donar més explicacions sobre la retirada de dues banderes després que Cs hagi portat els fets a la fiscalia


L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assegurat que coneix "perfectament" i ha acomplert "sempre" el règim de banderes que estableix la Llei 39/1981 i ha deixat clar que "en tot moment hi ha hagut sempre a l'exterior de la Paeria i en un lloc preeminent la bandera de l'Estat". Així s'ha pronunciat arran de les preguntes formulades pels grups de Ciutadans, PP i, "en menor mesura" pel PSC, durant la comissió informativa per a les Polítiques de Gestió de la Seguretat i Civisme de la Paeria en relació amb la retirada de dues banderes espanyoles de la Paeria, coincidint amb la concentració de rebuig a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Assessorat pels serveis jurídics, Pueyo ha optat per no facilitar més detalls en relació amb els fets després que Ciutadans els hagi portat a la fiscalia perquè els investigui.

"No he pogut facilitar més explicacions pel fet que el grup de Cs ha portat el tema a la fiscalia i, per les recomanacions de perfil jurídic que he rebut, com a persona i com alcalde he de tenir cura de les meves intervencions davant la possibilitat que això acabi tirant endavant en un procediment jurídic", ha explicat Pueyo a la premsa en acabar la comissió informativa per a les Polítiques de Gestió de la Seguretat i Civisme.

L'alcalde de Lleida ha lamentat la decisió de Ciutadans de portar els fets a la fiscalia tot i assegurar no mostrar-se sorprès per la "tendència a la judicialització i a l'eliminació de l'adversari polític a través dels tribunals" per part de la formació taronja. Així mateix, ha agraït el fet que "el PSC s'ha desmarcat de la pressió exercida des de Cs i el PP", que Pueyo relaciona "amb la tensió que s'ha produït entorn del procés d'investidura del nou president espanyol".

Finalment, Miquel Pueyo ha fet una crida "al diàleg i a la política" i "no al camí de la judicialització". "Em sembla que Lleida té problemes molt més importants relacionats, per exemple, amb l'habitatge, amb l'emergència energètica i, fins i tot amb el preu de la fruita", ha assenyalat. "Els principals problemes dels ciutadans de Lleida no tenen a veure amb banderes ni amb llaços", ha sentenciat l'alcalde de Lleida.

Cal recordar que el grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Lleida va presentar aquest dimarts un escrit a la fiscalia en què demana investigar com i qui va despenjar les banderes espanyoles de la segona planta i de la terrassa de la quarta planta de la Paeria, el 3 i el 4 de gener. Des de Cs consideren "molt greu" que "tres encaputxats" entressin a l'Ajuntament i "campessin al seu aire", durant la concentració per rebutjar la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, acordada per la JEC.

La portaveu de Cs, Ángeles Ribes, va denunciar que l'accés a la zona dels despatxos està restringit i que aquesta "invasió" de la Paeria suposa un perill pels béns i per la seguretat dels treballadors. Ciutadans demana que s'investigui si l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va autoritzar o permetre aquests actes i si van ser persones afins a Junts per Lleida els que van sostreure la bandera espanyola de la terrassa que dona al seu despatx. Tot i això, la façana de l'Ajuntament que dona a la plaça la Paeria va mantenir la bandera en tot moment.

 

El PP reclama una investigació per identificar les persones que van despenjar la bandera espanyola del balcó de la Paeria

Durant la comissió informativa, el portaveu del PP a la Paeria, Xavier Palau, ha exigit a Pueyo que doni explicacions sobre els fets succeïts a la Paeria el 3 de gener, quan tres encaputxats van despenjar la bandera espanyola del balcó de l'Ajuntament. Palau considera "del tot impossible que qualsevol persona accedeixi a les dependències municipals o passi els controls policials sense ser identificada" i, encara més, "que pugui accedir a la terrassa per despenjar la bandera amb total impunitat".

Així mateix, el portaveu del PP ha demanat a l'alcalde que obri una investigació i identifiqui els tres encaputxats. "Pueyo és el màxim responsable de la seguretat a Lleida i, si no és capaç de controlar la seguretat de l'edifici de l’Ajuntament i de les persones que hi accedeixen, és incapaç de garantir-la per a tota la ciutat", ha expressat Palau. El líder popular la Paeria ha instat Pueyo a actuar "com a alcalde i no com un hooligan". Segons Palau, "mentre despenjaven la bandera, Pueyo aplaudia des del carrer, tot un despropòsit amb un paer en cap de qui s'espera neutralitat, sentit comú i seny lleidatà".

 

El PSC demana a Pueyo que es desmarqui dels fets del 3 de gener i l'obertura d'un expedient informatiu

Per la seva banda, el grup municipal del PSC ha reclamat a l'alcalde Miquel Pueyo que obri un expedient informatiu intern per tal d'esclarir què va passar el passat 3 de gener, quan tres persones van retirar la bandera espanyola del balcó de la Paeria de l'avinguda de Blondel, i també ha instat Pueyo a desmarcar-se d'aquells fets.

Segons la portaveu socialista Cristina Moron, "cal que assumeixi les responsabilitats qui hagi de fer-ho" i, en aquest sentit, ha defensat que es preservi "en tot moment" la tasca dels funcionaris públics de l'Ajuntament i també del cos de la Guàrdia Urbana de Lleida. A la vegada, ha demanat que s'obri una investigació administrativa "que esclareixi què va passar i qui són els responsables".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats