Lleida
5/14° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Pueyo reconeix “improvisació” en el refugi de temporers i acusa de “despreocupació” l’antiga PaeriaL’alcalde de Lleida va anunciar ahir que promourà un refugi per als temporers sense sostre per la pròxima campanya


L’Ajuntament de Lleida i el Govern van presentar ahir les seves mesures per enfrontar la problemàtica dels treballadors temporals, en una cita on el paer en cap va avançar la creació d’un refugi per l’any vinent. 

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va comparèixer ahir en roda de premsa amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà i amb el conseller de Treball, Chakir El Homrani. D’entrada l’objectiu era explicar quina serà la col·laboració del Govern amb la campanya de la fruita d’enguany, encara que la problemàtica de l’acolliment als temporers sense recursos va ser, de nou, el tema més present. Sobre això, l’alcalde Miquel Pueyo va reconèixer la “improvisació” a la que s’han vist obligats, segons ell, per la manca de temps.

Al mateix temps, va assegurar haver notat una certa “despreocupació” de l’antic Ajuntament amb aquesta problemàtica. Sobre les crítiques dels darrers dies, va titllar “d’hipòcrites” les opinions que han considerat que amb l’acolliment dels temporers s’estava fent un “efecte crida”. També va afegir que en cas de no proporcionar un refugi, s’estava dient implícitament als temporers sense sostre que “se’n vagin a dormir al carrer”, va dir. D’aquesta manera, segons l’alcalde el barri antic es converteix en un “recipient on dipositem allò que no volem veure”.

Sobre la possibilitat d’habilitar un refugi definitiu, l’alcalde va  situar com un objectiu per l’any 2020 l’habilitació d’un espai definitiu per donar cobertura a qualsevol situació excepcional. D’aquesta manera, va assenyalar que el primer pas és la realització d’una recollida de dades per conèixer la situació dels temporers. Així, l’objectiu de l’Ajuntament és buscar un espai que pugui “fer front a situacions diverses”, va explicar Pueyo. La Paeria ha demanat suport a la Diputació de Lleida per a fer possible el projecte. Sobre això, van destacar la “bona predisposició” que hauria demostrat el nou president de l’ens. 

Segons va explicar Miquel Pueyo, 80 persones haurien dormit la nit de dimecres passat al refugi de temporers, que s’ha traslladat de Cappont a Baláfia. L’alcalde va assegurar que el trasllat no es va dur a terme únicament per a obtenir una major capacitat d’allotjament, sinó també per a proporcionar als atesos unes instal·lacions “millors”, va assegurar. Igualment, va assegurar que la Paeria s’ha reunit amb els veïns que conviuen amb aquest centre per a fer entendre la problemàtica. La resposta per part dels veïns hauria estat positiva segons Pueyo. 

En la mateixa roda de premsa el vicepresident Aragonès va presentar el Pla de Xoc per donar assistència en la contractació i allotjament dels treballadors de la fruita, amb una inversió de 629.000 euros. Aquestes ajudes, que el 2012 es van haver de deixar d’aplicar, s’han pogut recuperar ara i destinar en part a contractar 42 persones per “acompanyar”, va explicar, els temporers. Igualment, Aragonès va explicar que en aquesta campanya s’han multiplicat per 14 les sol·licituds per a treballar a la campanya de la fruita. Concretament, a Lleida, 1.209 persones s’haurien acollit a aquest procediment. Deixant de banda l’assumpte dels treballadors sense sostre, entre aquests contractats destaquen 30 menors no acompanyats (MENAS).

Igualment, també s’haurien contractat 120 persones procedents del programa de renda garantida de ciutadania i 49 serien aturats de llarga durada. El conseller de treball, Chakir El Homrani, també va ser preguntat sobre la problemàtica de que moltes persones rebutgen la feina al camp donada la seva temporalitat. Sobre això, va proposar que es puguin aturar les prestacions mentre es treballa a la fruita, per a reprendre-les en acabar el contracte.

La Plataforma Fruita amb Justícia Social va assegurar ahir en una nota que en la seva declaració, el Govern no s’havia pronunciat sobre les ajudes per construir albergs. Igualment, van considerar que l’estratègia del Govern no millora substancialment la situació dels temporers. Al mateix temps, aquesta plataforma va assegurar que al marge de la contractació de tècnics per a donar assistència als temporers, el Govern no ha donat cap més alternativa. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats