Lleida
3 - 14° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Reclamen a Lleida una normativa per regular l’ús addictiu de les noves tecnologies entre els jovesEn el marc de la jornada “Les dues cares de les noves tecnologies en la salut: e-teràpia i noves addicions” organitzada pel Centre de Psicologia i Psiquiatria Orum Center avui a la Universitat de Lleida


“L’ús del mòbil s’hauria de prohibir a les escoles” així de contundent s’ha mostrat avui Marc Masip, Psicòleg i Director del programa psico-educatiu Desconect@ contra l’addició al telèfon mòbil i les xarxes socials que avui ha ofert una xerrada en el marc de la jornada ‘Les dues cares de les noves tecnologies en la salut: e-teràpia i noves addicions’ a la UdL. La jornada, organitzada per Orum Center en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, reuneix una vuitantena de persones i té lloc avui a la Facultat de Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida.

Segons Masip, la falta d’una normativa no ajuda a corregir la realitat que mostra l’Estudi sobre l’ús del mòbil a Espanya elaborat per l’Institut Psicològic Desconect@ que certifica que és el país de la Unió Europea amb més addició adolescent a Internet de tota Europa: un 21,3% dels adolescents espanyols són addictes a la Xarxa, davant del 12,7% de mitjana d’Europa. Masip ha explicat que actualment el 77% dels usuaris amb smartphone té “Nomofobia” (por irracional a no estar amb el teu telèfon mòbil totalment disponible). Masip ha fet palès que un 97% de la societat espanyola creu que es fa un ús abusiu del mòbil.

Francesc Xavier Amat, responsable d’Orum Center ha insistit, de fet, en la “necessitat d’establir un marc jurídic que reguli l’ús de les noves tecnologies com a conseqüència de l’alt grau d’addicions que comporta la seva utilització excessiva”. Vist des de l’altra banda, Amat considera que “pel territori lleidatà l’ e-teràpia pot ser una molt bona eina per arribar a tothom, atès que es tracta d’un àmbit geogràfic molt ampli i amb forta dispersió”.

L’objectiu de les jornades és obrir el debat sobre la importància de les noves tecnologies en el territori lleidatà, sobretot en l’àmbit de la Psicologia i particularment en la psicoteràpia.

La sessió inaugural ha anat a càrrec d’Ivan Alsina que ha animat els psicòlegs a utilitzar les noves tecnologies en psicoteràpia, tant per la detecció de possibles malalties com per al control i seguiment “molt més real i interactiu” del pacient en el seu dia a dia. Alsina ha subratllat l’accessibilitat d’aquestes tecnologies, “que són molt econòmiques”. Alzina es considera un dels impulsors de la Realitat Virtual i la Realitat Augmentada en Psicoteràpia i en el marc de la jornada ha explicat les principals tecnologies emprades en Psicologia: teleteràpia, mHealth i realitat virtual-realitat augmentada.

Al final del matí s’han mostrat diferents eines utilitzades en psicoteràpia. Així, Orum Center ha presentat el seu programa “Emociona’t”. Es tracta d’un software que ha desenvolupat el centre per tal d’ajudar els seus pacients a detectar i expressar emocions. La presentació ha anat a càrrec de la psicopedagoga Anna Martínez d’Orum Center, màster en Neuroeducació i optimització de capacitats, i la psicòloga Anna Salazar, màster en Psicologia Clínica, també d’Orum Center. L’altra eina que s’ha donat a coneixer és la Plataforma CITA-IO de teràpia online.

El matí ha conclòs amb la conferència d’Àlex Palau, responsable del programa de noves addicions de l’Hospital de Sant Joan de Déu que s’ha referit a la dificultat de resoldre les problemàtiques legals derivades de l’ús de les noves tecnologies. Ha citat riscos en l’ús de les xarxes com el “Sexting (enviament de fotos de tipus sexual), Ciberbullying (assetjament psicològic), Grooming (assetjanent sexual) o Phishing (robatori de dades). Palau ha alertat de l’alt risc de videojocs com Clash Royale, que ha qualificat d’alt risc d’addicció.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats